Posljednji Srbin u Hrvatskoj film


Godina proizvodnje: 2019.

Trajanje: 90 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Ličina, Predrag

Produkcija:
Kinorama, Art & Popcorn

Snimatelj:
Zadro Ivan

Sinopsis:
Hrvatska, sedam godina nakon državnog bankrota. U svijetu se ratuje za vodu koja je postala mnogo dragocjenija od nafte. Želeći se dokopati izvora pitke vode, svjetski moćnici ne prežu od ničega, pa tako ni od toga da unište domicilno stanovništvo Hrvatske koja obiluje izvorima. Uzgoje i preko svoje agentice, hladne slovenske poslovne žene Vesne Zdovc, prošire virus koji ljude pretvara u zombije. Ispostavit će se, međutim, da su na virus imuni hrvatski Srbi. Među hrvatskim Srbima je i Milan Motika zvani Mićo, zagrebački bonvivan čija je dnevna rutina zacrtana između salona za masažu, restorana i kinodvorana u kojima prati filmove svoje omiljene glumice, ultra Hrvatice Franke Anić. Zombi-epidemija tako ga zatječe potpuno nespremnog, ali on hrabro kreće naprijed s teško ostvarivim ciljem: preživjeti!

Uloge:
Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović, Dado Ćosić, Bojan Navojec, Marina Redžepović, Dušan Bućan, Nikša Butijer, Sergej Trifunović, Rene Bitorajac, Janko Popović Volarić, Severina Kojić, Dražen Čuček, Jelena Miholjević

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska, Srbija

Scenarij:
Predrag Ličina

Glazba:
Jura Ferina, Pavao Miholjević

Montaža:
Tomislav Pavlic

Scenografija:
Jana Piacun

Kostimografija:
Selena Orb

Komentar:
Prvi hrvatski (SF) horor zombijevskog podžanra i prva (SF) zombi komedija na prostorima bivše Jugoslavije, Posljednji Srbin u Hrvatskoj debitantski je dugometražni film Predraga Ličine, čija je kratkometražna SF komedija Teleport Zovko iz 2013. jedan od popularnijih hrvatskih kratkih igranih filmova zadnjih desetljeća. Dugometražni prvijenac Ličina je očito smislio kako bi isprovocirao desničarsku javnost, podjednako hrvatsku i srpsku, ali i narugao se Slovencima. Sparivanje 'lojalnog' građanskog Srbina, domoljubnog do te mjere da mu je omiljeni filmski serijal hrvatska nacionalistička verzija superherojskog žanra, s junakinjom tog serijala Hrvojkom Horvat, odnosno glumicom koja taj lik glumi a koja je i u stvarnosti nacionalistkinja, scenaristički je potez koji zanimljivije od Grlićeva Ustava Republike Hrvatske povezuje oprečne Hrvate i Srbe u Hrvatskoj; obrat s nastajanjem rase Neosrba gotovo da je urnebesan, satiriziranje ruralnih Srba i slovenskog kompleksa veličine prilično je duhovito, gay motivika primijenjena uspješnim spojem emocija i humora, a glumci su redom odlični. Jedini pravi, ali bitan problem je ritam odveć trom za tu vrstu filmova, ono isto od čega je patio Narodni heroj Ljiljan Vidić Ivana Goran Viteza, najbliži srodnik Posljednjeg Srbina u Hrvatskoj u suvremenoj hrvatskoj kinematografiji. Zato film nije onoliko kvalitetan koliko je mogao biti, ali svakako je riječ o solidnom ostvarenju koje nemali dio publike rado gleda.

Početak prikazivanja: redovna (hrvatska) kino distribucija 28. veljače 2019.

Nagrade i festivali:
- Međunarodni filmski festival u Beogradu – FEST, 2019. 
- Festival vina i fantastičnog filma Grossmann, Ljutomer, 2019.
- Filmski festival u Sopotu – SOFEST, 2019.
- Pulski filmski festival 2019. – Zlatna arena za najbolju glavnu žensku ulogu (Hristina Popović), Zlatna arena za kostimografiju, Zlatna arena za scenografiju, Zlatna arena za masku; Nagrada Breza za najboljeg debitanta (Predrag Ličina)
- Star Film Fest, Sisak, 2019.
- Betina Film Festival, 2019.
- Festival istočnoeuropskog filma u Cottbusu, 2019.
- Tuzla Film Festival, 2019.
- Filmski festival u Trstu, 2020.
- Festival fantastičnog filma u Madeiri, 2020. – Nagrada za najbolji međunarodni dugometražni igrani film i za najboljeg redatelja; Nagrada publike za najbolji dugometražni igrani film
- SEEfest – Filmski festival jugoistočne Europe, Los Angeles, 2020.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.