Tri Ane film


Godina proizvodnje: 1959

Trajanje: oko 93 minute

Tehnika: 35mm totalscope, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Bauer, Branko

Produkcija:
Vardar film

Snimatelj:
Blažina Branko

Sinopsis:
Otkrivši mogućnost da mu je kćerka Ana, za koju je do tad mislio da je poginula, preživjela rat, sredovječni Marko Petrić pokušava joj ući u trag. Susretne se s beogradskom kazališnom glumicom koja bi mogla biti njegova Ana. Međutim, postoje indicije da bi Zagrepčanka Vera Blažek mogla biti njegova kći te se Marko sastane i s njom. Naposljetku se pojavi i treća Ana...

Uloge:
Dušan Stefanović (Marko Petrić), Svetlana Mišković (Ana Ristić), Marija Kohn (Vera Blažek), Dubravka Gall (Ana Mandić), Branko Tatić (Jovo), Ružica Komnenović (Jovina žena), Tito Strozzi (profesor Mandić), Vera Misita (Adela), Velimir Chytil (Blažek), Josip Marotti (obrtnik), Janez Vrhovec (vojni liječnik), Marica Popović, Dubravka Rajh, Marija Danira, Mića Tomić, Dušan Janićijević, Stjepan Jurčević, Etta Bartolazzi i dr.

Zemlja proizvodnje:
Federativna Narodna Republika Jugoslavija (Narodna Republika Makedonija)

Scenarij:
Slobodan Glumac (adaptacija scenarija: Branko Bauer, suradnja na dijalozima: Branko Bauer, Arsen Diklić)

Glazba:
Bojan Adamič

Montaža:
Radojka Ivančević

Scenografija:
Vladimir Tadej

Kostimografija:
Mira Glišić

Komentar:
Prvi od njegovih kasnijih brojnih izleta izvan hrvatske kinematografije, Tri Ane jedan je od naboljih i najutjecajnijih filmova Branka Bauera. Naturalistički ambijentiran, opore karakterizacije i atmosfere, film se doima kao rana najava jugoslavenskog, napose srpskog crnog vala. Ondašnja kritika nije mu bila sklona, no iz današnje perspektive taj film putovanja, koji se može dovesti u vezu i s godinu ranije nastalim Antonionijevim Krikom, nesumnjivo zauzima jedno od najistaknutijih mjesta jugoslavenske kinematografije pedesetih, a svakako je najuvjerljiviji Bauerov doticaj s elementima modernističke poetike.

Nagrade: Pula 60' - Treća nagrada žirija za najbolji film
                                   Nagrada žirija Branku Tatiću za epizodnu mušku ulogu (ex aequo i za ulogu u Devetom krugu)
                                   Nagrada žirija za epizodnu žensku ulogu Svetlani Mišković

Dozvola za prikazivanje: od 9. studenog 1959.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.