Poslijepodne jednog fazana film


Godina proizvodnje: 1972

Trajanje: oko 90 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Arhanić, Marijan

Produkcija:
Jadran film

Snimatelj:
Vodopivec Frano

Sinopsis:
Mladić i djevojka koji su se nedavno upoznali dolaze na riječnu obalu. Uoči ih mladi i ponešto mentalno pomaknuti ribič Milivoj i počne pratiti, nadajući se da će iz prikrajka promatrati njihovu seksualnu interakciju. S istim ih ciljem počne pratiti i skupina od trojice mladića, pop-muzičara koji su se tu slučajno zatekli...

Uloge:
Rade Šerbedžija (obijesni mladić), Igor Galo (Milivoj), Jasna Mihaljinec (djevojka), Stipe Belobrk (mladić), Mišo Kovač (stariji mladić), Mile Rupčić (mladić s fotoaparatom), Franjo Majetić (trkač), Mato Ergović (slijepi ribič)

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Marijan Arhanić, Davorin Stipetić

Glazba:
Alfi Kabiljo

Montaža:
Radojka Tanhofer

Scenografija:
Ingrid Begović

Kostimografija:
Ingrid Begović

Komentar:
Zanimljiv i relativno intrigantan film, odlično ambijentiran u pejzaž velike rijeke obrubljene šipražjem, s mnogo rukavaca, lokvi i ponekim pješčanim nanosom. Autori su insistirali na tada trendovskoj otuđenosti likova mladih ljudi s jedne strane, s druge na njihovoj obijesti, a zajedno na ispraznosti egzistencije. U tom smislu film je nesumnjivo stereotipan, no u mnogim detaljima ima pomaka prema nekonvencionalnom, čak se sugerira latentna homoseksualnost lika kojeg igra Rade Šerbedžija, a na djelu je i svojevrsni blagi zametak sadomazohizma u dijelu odnosa mladića i djevojke.

Nagrade: Pula 72' - Diploma žirija redatelju debitantu
                                    Zlatni vijenac tjednika Studio najboljem redatelju debitantu (ex aequo sa Srđanom Karanovićem)

Dozvola za prikazivanje: od 13. srpnja 1972.

Izvoz: Bugarska

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.