Zagreb Cappuccino film


Godina proizvodnje: 2014

Trajanje: 74 min

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Sviličić, Vanja

Produkcija:
HAVC
Hrvatska radiotelevizija
Maxima film

Snimatelj:
Vučinović Danko

Sinopsis:
Smirena Petra (Nela Kocsis) i njezina najbolja prijateljica Kristina zvana Kika (Mila Elegović) žene su na pragu četrdesetih godina, prilično sličnih karaktera i senzibiliteta. Dok dermatologinja Petra upravo privodi kraju brakorazvodnu parnicu, zbog čega je sklonija napadima tjeskobe i malodušnosti, vizažistica Kika je naizgled slobodoumnija i površnija „solistica“ koja već godinama živi u Njemačkoj i koja u Zagreb stiže da bi Petri kako se čini bila potpora u teškom životnom razdoblju. Petra živi u luksuznoj urbanoj vili u Vrapču, gdje će obje djevojke provesti nekoliko dana tijekom kojih će na jednom večernjem izlasku upoznati dvojicu mladića (Igor Kovač i Robert Budak) koje će dovesti u Petrin dom te se s njima upustiti u veze za jednu noć nakon kojih će se njihov odnos donekle promijeniti.

Uloge:
Nela Kocsis (Petra), Mila Elegović (Kristina), Igor Kovač (dečko u klubu), Robert Budak (Josip), Saša Anočić (muškarac u baru), Karla Brbić (djevojka u klubu br. 1), Jadranka Elezović (Kristina Majka), Duško Gojić (Kristinin otac), Gea Gojak (djevojka u klubu br. 2), Alan Katić (konobar), Jan Kerekeš (konobar), Jerko Marčić (susjed), Romano Nikolić (konobar u klubu), Jasna Palić (Marija)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Vanja Sviličić, Ognjen Sviličić

Glazba:
Luka Zima

Montaža:
Vanja Sviličić

Scenografija:
Ivana Škrabalo

Kostimografija:
Blanka Budak, Lidija Sertić

Komentar:
Egzistencijalna drama 2014. godine na pulskom festivalu nagrađena Zlatnom arenom za glazbu i nagradom Breza za najbolje debitantsko ostvarenje (snimatelj Danko Vučinović), dugometražni je igranofilmski prvijenac suscenaristice i redateljice Vanje Sviličić. Posrijedi je elegantno i mjestimice sugestivno režirano, zahvaljujući kameri Danka Vučinovića ugođajem povremeno lagano snoliko, naglašeno urbano i feministički intonirano ostvarenje u kojem glazba Luke Zime dodatno podcrtava emotivna stanja i intimne drame protagonistica. Uz scenarističku suradnju supruga Ognjena Sviličića autorica stvara realističan i uvjerljiv prikaz jednog prijateljstva kroz koje se ocrtavaju egzistencijalne krize žena ranih srednjih godina, njihove samoće, nesigurnosti i nedoumice prouzrokovane i time što im se životi nisu odvijali onako kako su priželjkivale i očekivale. Estetizirano, učinkovito i zavodljivo dizajnirano te vrlo atmosferično ostvarenje imponira suptilnim i slojevitim prikazima karaktera protagonistica kao i njihova međuodnosa koji se tijekom filma intrigantno mijenja, a nose ga raspoloženi i energični nastupi Nele Kocsis i Mile Elegović.

Početak prikazivanja: premijerno na pulskom filmskom festivalu 25. srpnja 2014. godine, redovita kino-distribucija 19. ožujka 2015. godine

Nagrade i festivali:
Pulski filmski festival 2014. godine – Zlatna arena za glazbu, nagrada Breza za najbolje debitantsko ostvarenje (Danko Vučinović)
Avvantura Festival Film Forum Zadar 2014. godine
Filmski festival u Göteborgu 2014. godine
Međunarodni filmski festival FEST u Beogradu 2015. godine
Međunarodni filmski festival u Sofiji 2015. godine – program Cinema Tomorrow-Discoveries

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.