Sam samcat film


Godina proizvodnje: 2018.

Trajanje: 74 minute

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Jelčić, Bobo

Produkcija:
Spiritus movens, Dokument, Dart Film, Adriatic Western, De Productie

Snimatelj:
Zubčević Erol

Sinopsis:
Marko gotovo nikada nije sam: sa svih ga strana okružuju obitelj, prijatelji i kvartovski dušebrižnici. No najmanje kontakta ima s osobom koju voli najviše – sa svojom kćeri koja živi s majkom. Kada pokrene postupak da mu se odobri češće viđanje djeteta, Marko ulazi u svijet socijalne službe u raspadu. Njegova snažna očinska ljubav ujedno je izvor njegove patnje, ali i najveće radosti.

Uloge:
Rakan Rushaidat, Predrag Miki Manojlović, Snježana Sinovčić Šiškov, Lea Breyer, Vanessa Glođo, Krešimir Mikić, Dean Krivačić, Marko Makovičić, Jagoda Kralj Novak, Izudin Bajrović, Ivana Roščić, Goran Navojec, Ksenija Marinković, Jadranka Đokić, Nikša Butijer, Dejan Đonović

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Nizozemska

Scenarij:
Bobo Jelčić

Glazba:
Fons Merkies

Montaža:
Vladimir Gojun

Scenografija:
Željka Burić

Kostimografija:
Katarina Zaninović

Komentar:
Pet godina nakon vrlo hvaljene Obrane i zaštite, Bobo Jelčić je polučio stilski vrlo slično ostvarenje Sam samcat. To prije svega znači da kamera protagonista takoreći neprestano prati iz velike blizine, no ovaj put takvo se rješenje čini manirističkim. Veći je problem, međutim, dojam da autor zapravo ne zna što bi sa svojim središnjim likom. On je dobrodušan čovjek koji bi nakon rastave želio češće viđati kćerkicu, a njegovi rođaci i prijatelji u tome mu, navodno, žele pomoći preko svojih navodnih političkih i drugih veza. Situacije koje se najčešće ponavljaju one su povećih okupljanja oko stola gdje nerijetko svi istovremeno pričaju o protagonistu i njegovom problemu, a najmanje priča on sam. Usamljen u gomili, nesretan, kontrapunktalne trenutke sreće pronalazi u druženju s kćerkom, i to su dva osnovna stanja središnjeg lika i Jelčićeva filma. Stanja koja se izmjenjuju ostajući na površini problema koji i nije najjasnije izložen, jer zbijenom se minimalističkom strukturom prožetom nervozom te odustajanjem od preciziranja vjerojatno htjelo sugerirati protagonistov košmarni aktualitet. Taj je postupak dobro proveden, Rakan Rushaidat u glavnoj je ulozi standardno dobar, međutim bez prodora u dubinu i širinu, strategijom svedenosti, film samome sebi ne radi veliku uslugu.

Početak prikazivanja: redovna (hrvatska) kino distribucija 10. prosinca 2018.

Nagrade i festivali:
- Sarajevo Film Festival, 2018.
- Eastern Neighbours Film Festival, Den Haag, 2018.
- Zagreb Film Festival, 2018.
- Međunarodni filmski festival u Kairu, 2018.
- Međunarodni filmski festival u Beogradu – FEST, 2019. – Nagrada za najbolju režiju u Nacionalnom natjecateljskom programu
- Bosanskohercegovački filmski festival BHFF, New York, 2019. –  Zlatna jabuka za najbolji film, Nagrada za najboljeg glumca (Rakan Rushaidat)
- Pulski filmski festival, 2019.
- Vukovar film festival, 2019.
- Filmski festival Herceg Novi, 2019.
- Filmski festival glumca, Vinkovci, 2019. – Srebrni Orion za najbolju sporednu žensku ulogu (Snježana Sinovčić Šiškov)

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.