Maršal film


Godina proizvodnje: 1999

Trajanje: 97 minuta

Tehnika: Super 16mm Kodak prebačen na 35mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Brešan, Vinko

Produkcija:
Inter film
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Zalar Živko

Sinopsis:
U malom otočnom mjestu pronio se glas da se na otoku pojavio duh pokojnog maršala Tita. Stari partizani misle da bi ponovo moglo doći njihovo vrijeme pa mjesto navodne Titove pojave postaje hodočasničko odredište umirovljenih boraca. Gradonačelnik to želi iskoristiti u turističke svrhe, a policajac Stipan dobiva zadatak otkriti što je zapravo posrijedi...

Uloge:
Dražen Kühn (Stipan), Linda Begonja (Slavica), Ilija Ivezić (Marinko Cicin), Ivo Gregurević (gradonačelnik Luka), Boris Buzančić (umobolnik Jakov, lažni Tito), Ljubo Kapor (Bura), Inge Appelt (Mare), Predrag Vušović (Toni), Boris Svrtan (Lijan Mulderić), Ksenija Pajić (Danica Skulić), Vlatko Dulić (psihijatar)

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Ivo Brešan, Vinko Brešan

Glazba:
Mate Matišić

Montaža:
Sandra Botica-Brešan

Scenografija:
Mario Ivezić

Kostimografija:
Vesna Pleše

Komentar:
I drugi kino film Vinka Brešana privukao je velik broj gledatelja (sto tisuća posjetitelja), a naišao je i na odličan prijam na međunarodnim festivalima, posebno u Berlinu gdje je dobio Nagradu Wolfang Staudte i Nagradu čitateljskog žirija novina Berliner Zeitung, te u Karlovym Varyma gdje je nagraðen za najbolju režiju. Na festivalu u Puli dobio je Veliku zlatnu arenu za najbolji film te Zlatne arene za najbolji scenarij, glavnu mušku ulogu (Ilija Ivezić), glazbu i masku (Janoš Kalja). Za razliku od prethodnika Kako je počeo rat na mom otoku, Maršal, drugi dio neslužbene otočne duologije oca i sina Brešana, produkcijski je i vizualno raskošniji i redateljski svježiji uradak koji se iznova oslanja na postulate pučke komedije, ovaj put lišene (izravnih) tragičnih tonova, i dramaturgiju prepunu ekscentričnih likova, parodirajući usput podžanr vampirskog filma odnosno filmova o zombijima.
Film je prikazan i na festivalima u San Sebastianu, Valenciji i Palm Springsu.

Ostale nagrade: Pula 2000' - Nagrada publike Zlatna vrata Pule
                                                    Nagrada Sinchro film & video za režiju

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.