Plavi cvijet film


Godina proizvodnje: 2021.

Trajanje: 85 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Ogresta, Zrinko

Produkcija:
Interfilm, Zillion Film

Snimatelj:
Linta Branko

Sinopsis:
Sredovječna Mirjana službenica je u zagrebačkoj tvornici konca. Na dan proslave dvadesete obljetnice rada, Mirjanini susreti i razgovori s bližnjima – majkom, kćeri, bivšim suprugom, osvjetljavaju dijelove njezina života: onaj iza nje, onaj koji vodi i onaj koji joj tek predstoji.

Uloge:
Vanja Ćirić, Anja Šovagović Despot, Tea Harčević, Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica, Alen Liverić

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska, Srbija

Scenarij:
Ivor Martinić, Zrinko Ogresta

Glazba:
Dino Osmanagić, Kristijan Koščica

Montaža:
Tomislav Pavlic

Scenografija:
Maja Merlić

Kostimografija:
Katarina Zaninovć

Komentar:
Plavi cvijet adaptacija je teksta Drama o Mirjani i ovima oko nje, najuspješnijeg kazališnog komada najhvaljenijeg hrvatskog dramatičara mlađe srednje generacije, Ivora Martinića, koji je i suautor scenarija. Priča je to o tri generacije žena, radnici Mirjani koja slavi 20 godina staža, njezinoj majci te kćeri tinejdžerici, a zbivanja počnu kad najstariji lik dođe u Zagreb na liječničke pretrage te odsjedne u kćerinom stanu. Film se oslanja na poetiku prikaza običnosti svakodnevnice uz veće ili manje generacijske i ine tenzije (ljubavnička Mirjanina epizoda i njezine posljedice, usputni seks s neznancem), a toj običnosti podređen je i redateljski stil. Prvi put Ogresta režira 'bez stila' (očito svjesno), praćen (namjerno) sterilnom fotografijom Branka Linte, no 'stil bez stila' uvijek je riskantan izbor, pogotovo kod režisera koji nas je navikao na stilsku ambicioznost i kojem je slikovna slojevitost svojevrsni zaštitni znak; čini se da se taj rizik nije isplatio, tj. da je odabir 'sterilnog stila' skončao kontraproduktivno. Također, problematična je odluka da se realističnost (koja pati od povremenog kazališnog tona u dijalozima) u završnici garnira nadrealnom scenom s nepotrebnom dozom sentimentalnosti što, nažalost, djeluje više trivijalno nego pozitivno oneobičavajuće. Manjak predstavlja i stereotipno napisan lik tinejdžerske kćeri kojoj debitantica Tea Harčević ne uspijeva glumačkom izvedbom dati dimenziju više. No zato je Ogresta pogodio s filmski nepoznatom Vanjom Ćirić (kazališna i televizijska glumica) koja optimalno utjelovljuje 'običnu', ali karakterno dojmljivu Mirjanu, te s uobičajeno odličnom Anjom Šovagović Despot kao njezinom majkom. Njih dvije najbolji su sastojci Plavog cvijeta, filma s kojim bi manje prestižni autor možda mogao biti zadovoljan, ali za autora Ogrestina kalibra, bez obzira na uvrštenje u glavni program festivala A kategorije u Moskvi i trijumf na nacionalnom festivalu u Puli, to je ipak premalo.

Početak prikazivanja: premijerna projekcija 25. travnja na Međunarodnom filmskom festivalu u Moskvi; redovna hrvatska kino distribucija listopad 2021.

Nagrade i festivali:
- Moskovski međunarodni filmski festival, 2021. 
- Pulski filmski festival, 2021. – Velika zlatna arena za najbolji film, Zlatna arena za najbolju režiju, Zlatna arena za najbolju žensku glavnu ulogu (Vanja Ćirić), Nagrada kritike za najbolji film u Hrvatskom programu
- Festival europskog filma Palić, 2021. 
- Filmski festival Pet jezera, Starnberg/Gauting/Seefeld/Wessling/Wörthsee, 2021. 
- Vukovar Film Festival, 2021. 
- Bihać Avantura Film Festival 'Avant & Una', 2021. – Grand Prix festivala Unska sirena
- Dunav Film Fest – Festival podunavskih zemalja, Smederevo, 2021. 
- Međunarodni filmski festival u Haifi, 2021.
- Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE, 2021. 
- Tuzla Film Festival, 2021. 
- Festival istočnoeuropskog filma u Cottbusu, 2021. 
- Mostar Film Festival, 2021. – Nagrada za najbolju sporednu ulogu (Anja Šovagović Despot), Nagrada za najbolju debitanticu (Tea Harčević)
- Filmski festival glumca, Vinkovci, 2021. – Zlatni Orion za najbolju glavnu žensku ulogu (Anja Šovagović Despot)
- Bengaluru međunarodni filmski festival u Indiji, 2022. 
- Ischia Film Festival, 2022.
- Međunarodni festival novog europskog filma Zlatna lipa, Stara Zagora, 2022. 
- Festival europskog filma Palić 2022. – Nagrada AFIFS (Asocijacija filmskih festivala Srbije) za najbolju srpsku manjinsku koprodukciju za 2021./2022. godinu. 
- Nagrada Nikola Tanhofer Hrvatske udruge filmskih snimatelja (Branko Linta), 2022. 
- Festival filmskog scenarija, Vrnjačka Banja, 2022. – Nagrada za najbolji scenarij (manjinska koprodukcija)
- Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE, 2022. – Nagrada AFIFS (Asocijacija filmskih festivala Srbije) za najbolju srpsku manjinsku koprodukciju

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.