Most na kraju svijeta film


Godina proizvodnje: 2014

Trajanje: 114 min

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Ištvančić, Branko

Produkcija:
Artizana film
Dari films
HEFT
Hrvatska radiotelevizija
Kinematografska kuća

Snimatelj:
Cahun Branko

Sinopsis:
Nekoliko godina nakon završetka Domovinskog rata, u sklopu mirne reintegracije u svoje se domove u jednom selu u istočnoj Slavoniji počinju vraćati izbjegli Srbi. Zbog još svježih rana i trauma kod ljudi na objema stranama, oni za početak u organiziranim skupinama obilaze kuće u kojima žive drugi ljudi. To su izbjegli Hrvati mahom iz BiH, koji s mogućim povratnicima dijele slična iskustva i traume. Među onima koji skrbe o mirnom odvijanju posjeta je i policajac Filip (Aleksandar Bogdanović), koji sa suprugom Sofijom (Nela Kocsis) i ocem (Vlatko Dulić) i sam živi u kući izbjegloga Srbina, te koji održava ljubavnu vezu s konobaricom Sanjom (Sanja Radišić), također izbjeglicom. Kad se dozna za nestanak jednog starca, koji je živio sa sinom Draganom (Slaven Knezović) i snahom Ivankom (Jelena Perčin), Filip će početi otkrivati detalje o zategnutim odnosima u obitelji nestalog.

Uloge:
Aleksandar Bogdanović (Filip), Nela Kocsis (Sofija), Sanja Radišić (Sanja), Slaven Knezović (Dragan), Vlatko Dulić (otac), Jelena Perčin (Ivanka), Boro Stjepanović (Petar), Đorđe Kukuljica (Ivan), Slobodan Ćustić (Milan), Miralem Zupčević (šef policijske postaje), Ivan Brkić (Ustaša), Nikša Kušelj (sin), Ivan Džaja (Jozo Petrović), Gordana Džepina (Crnka), Jelena Jokić (Biljana), Vinko Kraljević (Kablar), Marinko Leš (policajac), Asim Ugljen (Josip Drobnik), Siniša Ružić (vozač autobusa 1), Draško Zidar (vozač autobusa 2)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska, Francuska, Bosna i Hercegovina, Srbija

Scenarij:
Josip Mlakić prema svom romanu Čuvari mostova, uz suradnju Branka Ištvančića, Vladimira Severa i Domagoja Frntića

Glazba:
Dalibor Grubačević

Montaža:
Veljko Segarić

Scenografija:
Zvonko Sarić

Kostimografija:
Felicita Glavaš

Komentar:
Žanrovski križanac postratne drame i krimića s elementima egzistencijalne i psihološke drame drugi je dugometražni igrani film Branka Ištvančića, temeljen na romanu Čuvari mostova Josipa Mlakića. Iskustvo dokumentarista Ištvančića vidi se u generalno intrigantnoj priči tjeskobna i turobna ozračja smještenoj u vremenski, scenografski i kostimografski konkretan te učinkovito rekonstruiran ambijent, napučenoj zanimljivim i slikovitim likovima među kojima se kao najzanimljiviji i najpotentniji izdvaja lik senzibilne konobarice Sanje, te obilježenoj prepoznatljivom mlakićevskom simbolikom. No autori neartikulirano vrludaju među žanrovima, pa priča koja počinje kao postratna egzistencijalna drama sa zanimljivo psihološki profiliranim likovima i njihovim kompleksnim međuodnosima postupno ustupa mjesto krimiću, pri čemu se žanrovske odredbe tog žanra ne poštuju, a cjelina pati od manjka suspensa i nedostatka ritma. Osim dramske strukture uobličene kao niz neujednačeno zanimljivih protagonistovih razgovora s manje ili više važnim likovima, problematična je i završnica koja funkcionira kao antiklimaks i svojevrsno razočaranje.

Početak prikazivanja: premijerno na pulskom festivalu u srpnju 2014. godine, redovita kino-distribucija 1. siječnja 2015. godine

Nagrade i festivali:
Pulski filmski festival 2014. godine
Festival svjetskog filma u Montréalu 2014. godine
Međunarodni filmski festival WorldFest u Hustonu 2015. godine – nagrada Zlatni Remi za triler
Filmski festival u Ischiji 2015. godine – Nagrada za najbolji snimateljski rad
Međunarodni filmski festival East & West 2015. godine – posebno priznanje žirija

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.