Pukotina raja film


Godina proizvodnje: 1959

Trajanje: oko 110 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Pogačić, Vladimir

Produkcija:
Jadran film

Snimatelj:
Marković Milorad
Marković Slobodan

Sinopsis:
Stupajući u brak s čovjekom kojeg nedovoljno poznaje, studentica farmacije Marija se žrtvuje za njegovu karijeru. Njezin suprug Slobodan uspio je postati liječnik, no nju je prisilio na tri pobačaja i u zamjenu za obiteljsku sreću ponudio joj je samo potrošački raj. Iznervirana njegovim nevjerstvom, Marija se upušta u kratku ljubavnu pustolovinu s novinarom Pavlom, no nakon što ni u njoj ne pronađe zadovoljenje, završava tragično.

Uloge:
Ljubica Jović (Marija Marković), Milan Puzić (Slobodan Marković), Severin Bijelić (inspektor Naumović), Tatjana Beljakova (Branka), Antun Vrdoljak (Pavle Borovac), Branko Tatić (Obrad Kratić), Zoran Longinović (šef policijskog odjela) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Federativna Narodna Republika Jugoslavija (Narodna Republika Hrvatska)

Scenarij:
Milan Tuturov, Vladimir Pogačić (prema istoimenom romanu Milana Tuturova)

Glazba:
Bojan Adamič

Montaža:
Ljerka Stanojević

Scenografija:
Želimir Zagotta

Kostimografija:

Komentar:
Prvi hrvatski film uglednog beogradskog sineasta i filmologa hrvatskog porijekla Vladimira Pogačića, koji se doima kao ilustracija Sartreovih egzistencijalističkih teza, naišao je na mlak odjek u suvremene mu kritike i publike. Ipak, iz današnje je perspektive zanimljiv, jer se prvi usudio izravno pozabaviti emocionalnim i seksualnim frustracijama socijalističkih građana. Prvu glavnu ulogu zabilježila je Ljubica Jović, buduća zvijezda iznimno popularnih televizijskih serija ranih sedamdesetih (Fiškal, U registraturi).

Dozvola za prikazivanje: od 22. srpnja 1959.

Izvoz: Peru, Poljska, Norveška, SR Njemačka, Čehoslovačka, Kuba, Bugarska, Venecuela, Mađarska

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.