Lea i Darija film


Godina proizvodnje: 2011

Trajanje: 101 minuta

Tehnika: DCP, 35 mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Ivanda, Branko

Produkcija:
Ars Septima, Hrvatska radiotelevizija, Zagreb film, ArtRebel9

Snimatelj:
Pivčević Mirko

Sinopsis:
Starica Darija Gasteiger (Žuža Ergeny) u današnje doba u Zürichu vodi razgovor s duhom svoje nekad najbolje prijateljice Lee Deutsch, koje se više uopće ne sjeća. Zahvaljujući mentorstvu Tita Strozzija (Dražen Čuček), koji je za nju napisao glavnu ulogu u dječjem hit-mjuziklu, mlada Lea Deutsch (Klara Naka) je 1935. godine postala velika zvijezda kazališta Dječje carstvo. Skupa s njom nastupala je i Darija (Tamy Zajec), a dvije su klinke ubrzo razvile duboko i čvrsto prijateljstvo. Klarine nastupe pažljivo su pratili njena brižna i emotivna majka Ivka (Zrinka Cvitešić) i pomalo strogi otac Stjepan (Sebastian Cavazza), a njezinim su se uspjesima radovali i Darijini roditelji, osobito germanofilstvom i nacionalnom pripadnošću obilježena majka. Melita (Linda Begonja), podrijetlom Njemica. No tada je izbio rat i u Zagreb su stigle ustaše, pa su se Lea i njezina obitelj ubrzo suočile s nevoljama i opasnostima. Nakon što su bili prisiljeni žutim znakom na odjeći obilježiti svoje židovstvo, Lea je uskoro izbačena iz škole, a u njihov se stan uselio novi "vlasnik", mladi ustaški vojnik Tadija (Vedran Živolić). Kad nedugo potom zaredaju racije, a Lei bude zabranjeno nastupanje i ulazak u HNK, Tadija će se pokazati kao plemenita osoba spremna pomoći djevojčici i njezinoj obitelji.

Uloge:
Klara Naka (Lea Deutsch), Tamy Zajec (Darija Gasteiger), Zrinka Cvitešić (Ivka Deutsch), Sebastian Cavazza (Stjepan Deutsch), Linda Begonja (Melita Gasteiger), Žuža Ergeny (starica Darija Gasteiger), Vedran Živolić (Tadija Kukić), Ivan Ðuričić (striček), Sanja Marin (gospođa Širola), Dražen Čuček (Tito Strozzi), Ana Vilenica (Leina razrednica), Branko Završan (Gustav Gasteiger), Ivica Gunjača (Josip Deči), Goran Grgić (Dubravko Dujšin), Joško Ševo (Vjekoslav Afrić), Mila Elegović (glumica / sobarica), Višnja Babić (Nina Vavra), Duško Valentić (intendant Narodnog kazališta), Zijad Gračić (Dušan Žanko), Radovan Ruždjak (Rod Riffler)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Branko Ivanda, Drago Kekanović

Glazba:

Montaža:
Marin Juranić

Scenografija:
Ivo Hušnjak

Kostimografija:
Barbara Bourek

Komentar:
Pseudobiografska ratna drama redatelja Branka Ivande, koji s Dragom Kekanovićem supotpisuje i scenarij filma, na pulskom festivalu 2011. godine ovjenčana je Zlatnim arenama za najbolju scenografiju i kostimografiju te Posebnom Zlatnom arenom za masku, a film je nagrađen i na 45. WorldFestu u Houstonu 2012., na TV Festivalu u Baru 2012., na 30. Festivalu Cine-Jeune također 2012. te na Jewish Eye Festivalu u izraelskom Ashkelonu 2011. godine. Posrijedi je pomalo artificijelno, pretjerano kičasto i ne baš uvjerljivo ostvarenje, osobito u prvom dijelu koji se zbiva prije Drugog svjetskog rata, a u kojem je priča koncipirana poput odveć napadno dizajniranog i rasplesana eklektičnog vodvilja u kojem se svi neprekidno smiju i neprirodno su dobre volje. Raskošan dizajn u kombinaciji s efektno koreografiranim plesnim i pjevanim sekvencama te odlična i vrlo atmosferična fotografija Mirka Pivčevića nekim sekvencama daju kontraproduktivan ugođaj kazališnih prizora, a sve je praćeno pretjerano energičnom glumom većeg dijela postave. U nedostatke djela ubrajaju se i vidna redateljeva proračunatost i pretpostavljivo želja za nezamjeranjem, u skladu s kojima u filmu nema nijednog pravog negativca. Problematična je i sama sekvenca Leine smrti u vlaku za Auschwitz, koju Ivanda uprizoruje u nadrealno koreografiranoj sceni u kojoj djevojčica, s roditeljima i drugim Židovima iz vagona, negdje u polju počinje stepati.

Početak prikazivanja: premijerno 16. srpnja 2011. godine na pulskom festivalu, redovita distribucija 29. siječnja 2012. godine

Nagrade i festivali:
58. festival igranog filma u Puli, 2011. – Zlatna Arena za scenografiju (Ivo Hušnjak), Zlatna Arena za kostimografiju (Barbara Bourek) i posebna Zlatna Arena za masku (Ana Bulajić Črček)
13. Jewish Eye Festival, Ashkelon, Izrael 2011. – Posebno priznanje žirija
30. Festival Cine-Jeune 2012. – Posebno priznanje žirija
45. WorldFest Houston International Film Festival 2012. – Posebne nagrade žirija za najbolji film i scenografiju
Internacionalni TV Festival u Baru 2012. – nagrade za najbolji scenarij, kameru i žensku ulogu (Klara Naka)

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.