Povratak film


Godina proizvodnje: 1979

Trajanje: 94 minute

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Vrdoljak, Antun

Produkcija:
Slavica film
Jadran film
FRZ Dalmacija film
Croatia film

Snimatelj:
Pinter Tomislav

Sinopsis:
Partizan Frane vraća se po svršetku rata u rodno podbiokovsko mjestašce zajedno s mladim suborcem i prisjeti se početka rata. Te 1941. Frane se vratio iz vojske u rodno mjesto ženi i djeci. Sazna da je lokalni žandarmerijski zapovjednik zarobio skupinu seoskih mladića kod kojih je pronađeno oružje. Frane želi pomoći mladićima pa se poveže s lokalnim komunističkim mladcima. Oni su posve neiskusni te im se Frane lakoćom nametne svojim vojnim i životnim iskustvom. Dok otac jednog od jednog od zarobljenih mladića želi da se sve pokuša riješiti mirnim putem, Frane pokreće akciju oslobađanja...

Uloge:
Boris Dvornik (Frane), Fabijan Šovagović (otac), Rade Šerbedžija (žandarmerijski zapovjednik), Boris Buzančić (buržuj), Milena Dravić (buržujeva žena), Matko Raguž (mladi lumpenproleter), Dušica Žegarac (Franina žena), Vinko Kraljević (vođa mladih komunista), Dragan Despot (sin) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Antun Vrdoljak (suradnik Ugo Pirro)

Glazba:
Miljenko Prohaska

Montaža:
Radojka Tanhofer

Scenografija:
Dušan Jeričević

Kostimografija:

Komentar:
Povratak je treći partizanski film Antuna Vrdoljaka (također snimljen prema istinitim događajima) i mada se kreativnim dosezima ne može staviti uz bok duologije Kad čuješ zvona i U gori raste zelen bor riječ je o intrigantnu ostvarenju u kojem se daje realistički, demistifikacijski prikaz partizanskog ustanka, pri čemu se mudri 'čovjek iz naroda' pretpostavlja komunističkim 'poletarcima'. Vrdoljak je u prikazu tog odnosa ipak pribjegao i kompromisu te je dramaturški neuvjerljivo emocionalno zbližio Franu i vođu komunista, hoteći tako podcrtati vezu između naroda i 'njegove avangarde', pa makar ta avangarda bila i nedozrela. Uz tu vrstu kompromisa, utezi filma su mjestimični, u  pretencioznosti nepotrebni simbolički naglasci, kao i pretjerani antitalijanizam. Na festivalu u Puli Boris Dvornik je za ulogu Frane nagrađen Zlatnom arenom.

Ostale nagrade: Pula 79' - Nagrada Foto i Kodak Pathe za kameru Tomislavu Pinteru (ex aequo s filmovima Iskanja i Novinar)
                              Niš 79' - Grand prix Ćele kula Radi Šerbedžiji (ex aequo s ulogama u Novinaru i Usijanju)
                                               Specijalna diploma Matku Ragužu
                              Vrnjačka banja 79' - 2. nagrada za scenarij

Dozvola za prikazivanje: od 5. srpnja 1979.

Izvoz: DR Njemačka, Etiopija, Austrija, Swaziland, SR Njemačka

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.