Deveti krug film


Godina proizvodnje: 1960

Trajanje: 107 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Štiglic, France

Produkcija:
Jadran film

Snimatelj:
Marinček Ivan

Sinopsis:
Zagreb, 1941. Da bi spasio Ruth, mladu kćerku svojih židovskih susjeda od ustaškog progona, stari Vojnović privoli sina Ivu da se formalno vjenča s djevojkom koja je nekoliko godina mlađa od njega. Ivo time nije zadovoljan, uostalom on je u vezi s Magdom, djevojkom svojih godina, ipak, s vremenom se između njega i Ruth razvija iskrena i intenzivna ljubav. Jednom prilikom Ruth se nađe sama na ulici te je redarstvenici privedu. Naposljetku završi u tzv. devetom krugu, dijelu koncentracijskog logora u kojem se lascivni ustaše naslađuju patnjama mladih djevojaka, odakle je vjerni Ivo pokušava izbaviti...

Uloge:
Dušica Žegarac (Ruth Alakalaj), Boris Dvornik (Ivo Vojnović), Branko Tatić (Ivin otac), Ervina Dragman (Ivina majka), Dragan Milivojević (Zvonko), Desanka Lončar (kasnije Beba Lončar; Magda), Vera Misita (tetka), Mihajlo Kostić (Mladen) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Federativna Narodna Republika Jugoslavija (Narodna Republika Hrvatska)

Scenarij:
Zora Dirnbach, adaptacija scenarija: France Štiglic i Vladimir Koch

Glazba:
Branimir Sakač

Montaža:
Lida Braniš

Scenografija:
Želimir Zagotta

Kostimografija:

Komentar:
Uz Ne okreći se sine Branka Bauera, Deveti krug najljepša je i najpotresnija ratna melodrama hrvatske, a vjerojatno i jugoslavenske kinematografije. Ugledni slovenski režiser France Štiglic sjajno je oblikovao priču o čistoj ljubavi koja se javlja u najstrašnijim uvjetima, izvrsno razvijajući narativni sloj djela te odlično tretirajući prostornost Zagreba koji je rijetko kad na filmu djelovao tako atmosferično (u tom smislu Deveti krug je uz spomenuti Ne okreći se sine i Ponedjeljak ili utorak Vatroslava Mimice jedan od 'najzagrebačkijih' igranih filmova hrvatske kinematografije). Dirljivosti filma velik su obol dali Boris Dvornik i beogradska debitantica Dušica Žegarac u glavnim ulogama, uvjerljivo tumačeći nevine i tragične ljubavnike. Na festivalu u Puli Deveti krug je nagrađen Zlatnim arenama za najbolji film, scenarij, kameru, glazbu, glavnu žensku i sporednu mušku ulogu (Branko Tatić), a dobio je i nagradu publike Jelen tjednika VUS. Zabilježen je i svjetski odjek te je film nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg ostvarenja izvan engleskog govornog područja. Film je prikazan i u Cannesu u službenom programu.

Ostale nagrade: Pula 60' - Nagrada lista Filmski svet najboljoj debitantici Dušici Žegarac
                                                Zlatno pero jugoslavenske filmske kritike Dušici Žegarac

Dozvola za prikazivanje: od 21. travnja 1960.

Izvoz: SR Njemačka, Izrael, Čehoslovačka, Bugarska, Grčka, Sovjetski Savez, Mađarska, Poljska, Sovjetski Savet, Italija, Somalija, Libanon, Etiopija, Čile, Japan, Argentina, Venecuela, Rumunjska, Indija, Norveška, Velika Britanija, Francuska, Tunis, Alžir, Maroko, Brazil, Pakistan, Iran, Austrija, Švicarska, Belgija, Nizozemska, Luxembourg, SAD, DR Njemačka, Australija

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.