Zastava film


Godina proizvodnje: 1949

Trajanje: 99 minuta

Tehnika: 35mm standard, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Marjanović, Branko

Produkcija:
Jadran film

Snimatelj:
Tanhofer Nikola

Sinopsis:
Na svečanoj akademiji u povodu Dana republika balerina Marija tumači mlađim kolegicama kako joj nije žao što tri godine nije nastupala, jer je to vrijeme provela puno sadržajnije - u partizanskoj borbi. Godine 1942. ona je nastupala u Hrvatskom državnom kazalištu i jedva odbijala salijetanja ustaškog satnika Vuksana. Prigodom jednog posjeta majci u Karlovcu, ona je svjedokom ustaške akcije zastrašivanja stanovništva, koja ne završi kako je vlast očekivala: mladi partizan uspije spasiti zarobljenu partizansku zastavu i pobjeći s njom. Marija više ne može živjeti u «laži» i odlučuje se pridružiti kalničkim partizanima…

Uloge:
Sonja Kastl (Marija), Marijan Lovrić (komandant Petar), Joža Gregorin (komesar), Antun Nalis (ustaški satnik Vuksan) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Federativna Narodna Republika Jugoslavija (Narodna Republika Hrvatska)

Scenarij:
Joža Horvat

Glazba:
Milo Cipra

Montaža:
Radojka Ivančević

Scenografija:
Vladimir Tadej

Kostimografija:

Komentar:
Igranofilmski redateljski debi iskusnog filmaša Branka Marjanovića socrealistički je uradak u kojem je naglasak na prikazu širine tzv. narodnooslobodilačkog pokreta: u sklopu fabule prikazano je djelovanje ilegalaca u gradu, terenska partizanska borba te sudjelovanje umjetnika u pokretu, iz kojeg je izrasla i 'nova', «narodna umjetnost». Umješno postignuta dramatičnost zbivanja i ekspresivna vizualnost glavne su vrline filma i nerijetko nadoknađuju balast ideologizacije i patetike. Film je dobio nagradu Savezne vlade za režiju i scenarij, a gotovo cjelokupna autorska ekipa dobila je pojedinačna priznanja republičke vlade.

Dozvola za prikazivanje: od 13. rujna 1949.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.