4 : 2 film


Godina proizvodnje: 2022.

Trajanje: 75 minuta

Tehnika: DCP, crno-bijela, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Jurkas, Anđelo

Produkcija:
DOP produkcija

Snimatelj:
Nikšić Dino

Sinopsis:
Oči cijelog svijeta uprte su u stadion Lužnjiki u Moskvi, odnosno finale Svjetskog nogometnog prvenstva između Francuske i Hrvatske. Za to vrijeme jedan bračni par šutke ulazi u auto u Zagrebu i kreće starom cestom prema Rijeci. Dok se na makroplanu odvija sportska nogometna drama godine, na mikroplanu se dvoje ljudi bore za život kakav su dosad znali. Međutim, ništa nije kako izgleda na prvi pogled.

Uloge:
Bojana Gregorić Vejzović, Ivo Krešić, Drago Ćosić, Rada Mrkšić, Igor Galo, Leona Paraminski, Jelena Perčin

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Anđelo Jurkas

Glazba:
Dalibor Grubačević

Montaža:
Domagoj Knežević

Scenografija:

Kostimografija:
Ivana Milić

Komentar:
Anđelo Jurkas svoj je peti dugometražni film 4 : 2, većinski snimljen crno-bijelom tehnikom, postavio kao načelno zanimljiv eksperiment: dvoje likova, suprug i supruga čiji je brak u krizi (utjelovljuju ih Ivo Krešić i Bojana Gregorić), voze se automobilom ne izgovarajući nijednu riječ, a njihove se misli ispisuju na platnu. Istovremeno, s automobilskog radija dopiru riječi sportskog komentatora HTV-a Drage Ćosića koji prenosi finalnu utakmicu Svjetskog prvenstva u nogometu 2018. između Hrvatske i Francuske, a pritom se dvije razine značenjski povremeno preklapaju. Jurkas tu dvolinijsku dominantu narativa mjestimično prekida ubacivanjem dokumentarnih snimaka hrvatskih nogometnih reprezentativaca i njihova dočeka po povratku iz Rusije, praćenih glasom vrlo mlade djevojke koja izgovara svoje misli o ljudima i životu. Povremeno se pojavljuju i kadrovi paralelne stvarnosti, a na kraju će se otkriti da se u svemu krije tajna koja bi trebala pobuditi snažne emocije u gledatelja. Jurkas u 4 : 2 ima isti temeljni problem kao u svim svojim filmovima – misli koje 'daruje' likovima ultimativna su opća mjesta, a emocije kojima barata paradigma su patetike. Taj spoj općih mjesta plasiranih kao mudrost i patetike mišljene kao autentična emotivnost razara relativnu intrigantnost osnovne ideje, te predstavlja još jedan neuspio filmski okušaj kvantitativno najplodnijeg hrvatskog nezavisnog autora. Zanimljivo je napomenuti da je 4 : 2 prvi Jurkasov projekt koji je od HAVC-a dobio potporu – onu za postprodukciju.

Početak prikazivanja: premijerna projekcija 15. srpnja 2022. u Zagrebu

Nagrade i festivali:
- Pulski filmskih festival, 2022.
- Mostar Film Festival, 2022.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.