Lavina film


Godina proizvodnje: 2017

Trajanje: 70 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Tomić, Stanislav

Produkcija:
Propeler Film
Alka film

Snimatelj:
Krce Mario Marko

Sinopsis:
Sredovječni Zagrepčanin Franjo Babić (Stojan Matavulj) navodno je nestao u lavini negdje u Alpama, a iza njega su ostale bivša supruga Anđelina (Ksenija Marinković) i sadašnja supruga Lidija (Robert Ugrina) te kćeri Kiki (Sara Stanić) i Lili (Ana Maras Hermander). Svi oni žive skupa u obiteljskoj kući, i bit će iznenađeni kad se Franjo uskoro pojavi na vratima, u pratnji novoga ljubavnika, instruktora skijanja Adama (Borko Perić). Nakon prvotnog šoka uslijedit će rasprava oko podjele bračne imovine, a u nastalu zbrku umiješat će se i znatiželjni susjed Pero (Žarko Radić), pohotni vodoinstalater Tvrtko (Goran Grgić) te još neke osobe.

Uloge:
Robert Ugrina (Lidija), Stojan Matavulj (Franjo Babić), Ksenija Marinković (Anđelina), Ana Maras Harmander (Lili), Borko Perić (Adam), Žarko Radić (Pero), Goran Grgić (Tvrtko), Sara Stanić (Kiki), Nina Violić (Kikina ljubav), Miran Kurspahić, Sven Jakir (model), Olga Pakalović

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Stanislav Tomić, Tomislav Hrpka, Mario Marko Krce

Glazba:

Montaža:
Tomislav Pavlic

Scenografija:
Jozo Patljak

Kostimografija:
Branko Basletić, Branka Tkalčec

Komentar:
Prikazana na otvorenju 64. pulskog festivala, komedija situacije i karaktera koja najbolje funkcionira kao vodvilj izvorno nije mišljena kao film, već je riječ o produženoj i premontiranoj pilot-epizodi humoristične serije. Na brzinu montirano i završeno djelo s vidnim produkcijskim i tehničkim nedostacima povremeno je izrazito dramaturški-narativno konfuzno, no donekle spretno eksploatira poetiku svakovrsna pretjerivanja i zabavna kiča. Autor ne mari za estetizacije i artističke pretenzije, oslanja se na mnogo improvizacije te se za domaće standarde razmjerno inovativno i liberalno bavi queer-tematikom. Povremeno duhovito tendenciozno naglašavanje bizarnosti, poigravanje stereotipima o straight i gej-ljubavi na rubu konvencionalno shvaćenog morala i dobrog ukusa, ironiziranje pristupu seksualnosti i kiču u romantičnim komedijama, solidan ritam te raspoloženi glumački nastupi protuteža su manjku uspjela humora, zbrkanoj dramaturgiji i naraciji te pretjeranom nizanju bizarnosti.

Početak prikazivanja: premijerno 15. srpnja 2017. na Pulskom filmskom festivalu, redovita kino-distribucija 05. listopada 2017. godine

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival 2017. godine - program Hrvatski film

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.