Virdžina film


Godina proizvodnje: 1991

Trajanje: 101 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Karanović, Srđan

Produkcija:
Televizija Beograd
Maestro film
Constellation productions (Pariz)
Centar film (Beograd)

Snimatelj:
Trninić Slobodan

Sinopsis:
U zabiti i kršu Kninske krajine porodice bez muškog potomstva smatrane su ukletima i osuđenima na propast. Da bi se spasile prokletstva, takve su porodice jedno od ženske djece proglašavale 'virdžinom', tj. muškarcem, skrivajući istinu o pravom spolu djeteta kao najdragocjeniju porodičnu tajnu. Tako i Timotije, poglavar svoje porodice, odluči da njegova najmlađa kći postane virdžina imenom Stevan. Djevojčica raste kao dječak, od prvih koraka navikavana da poništi sve žensko u sebi. No, kad uđe u prvo djevojaštvo zaljubi se u mladića...

Uloge:
Miodrag Krivokapić (Timotije), Ina Gogalova (Doštana), Marta Keler (Stevan), Slobodan Milovanović, Igor Bjelan, Slađana Bebić i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Srbija/ Socijalistička Republika Hrvatska)/Francuska

Scenarij:
Srđan Karanović

Glazba:
Zoran Simjanović

Montaža:
Branka Ćeperac

Scenografija:
Nikola Pajić

Kostimografija:
Maja Galasso

Komentar:
Ugledni srpski filmaš Srđan Karanović snimio je na autentičnim hrvatskim lokacijama i uz koprodukcijsku podršku svog suradnika i prijatelja iz Hrvatske Rajka Grlića ovaj film koji problematizira danas vruću temu rodnog/spolnog identiteta. Bila je to zadnja hrvatsko-srpska koprodukcija u jugoslavenskim okvirima, no film nije doživio hrvatsku premijeru, jer je neposredno po njegovu dovršetku pobuna dijela srpskog stanovništva u Hrvatskoj (uključujući i Kninsku krajinu gdje je film sniman), potpomagana djelovanjem JNA, počela prerastati u ratni sukob s legalnom hrvatskom vlašću. Tad petnaestogodišnja Marta Keler, koja tumači naslovnu ulogu, nagrađena je Europskom filmskom nagradom (tadašnji Felix) za najbolju žensku epizodu.

Ostale nagrade: Vrnjačka banja 91' - 1. nagrada za scenarij
                              Niš 91' - Car Konstantin, 1. nagrada za glavnu mušku ulogu Miodragu Krivokapiću
                                             Nagrada Ini Gogalovoj za debitantsku ulogu
                              Bitolj 91' - Zlatna plaketa za kameru
                              Felix 91' - Nominacija za najbolji europski film godine

Dozvola za prikazivanje: od 5. travnja 1991.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.