Kuća film


Godina proizvodnje: 1975

Trajanje: 91 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Žižić, Bogdan

Produkcija:
Jadran film
Croatia film

Snimatelj:
Pinter Tomislav

Sinopsis:
Branko, 50-godišnji direktor izvozno-uvoznog poduzeća, žuri autom na proslavu svog rođendana. Putem poveze Seku, djevojku koja pripada generaciji s kojom Branko ima malo što zajedničkog. Nešto kasnije njihovi se putovi opet ukrste. Seka otkrije Branku da su njezini roditelji posjedovali veliku kuću, koja im je poslije 2. svjetskog rata greškom oduzeta. Kad ustanovi da je njezina priča istinita, Branko, koji se zaljubio u Seku i ponudio joj brak, čini sve da joj se kuća vrati. Zahvaljujući vezama u tome i uspije, no kuću treba popraviti, za što Brankova plaća nije dovoljna. Da bi zadovoljio mladu suprugu, on se upušta i u nezakonite poslove…

Uloge:
Fabijan Šovagović (Branko), Jagoda Kaloper (Seka), Rade Marković, Ana Karić, Franjo Majetić, Marija Kohn, Relja Bašić, Mladen Crnobrnja, Krešimir Zidarić

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Bogdan Žižić, Željko Senečić

Glazba:
Tomica Simović

Montaža:
Radojka Tanhofer

Scenografija:
Željko Senečić

Kostimografija:

Komentar:
Debitantski cjelovečernji igrani film Bogdana Žižića jedan je od vrhunaca socijalno kritičkog usmjerenja hrvatske kinematografije sedamdesetih. Opipljiv realistički ugođaj i uvjerljivi glumački nastupi glavni su aduti filma nagrađenog Velikom zlatnom arenom te Zlatnom arenom za najbolju glumicu (Jagoda Kaloper) na Festivalu u Puli.

Ostale nagrade: Pula 75' - Zlatni vijenac lista Studio za najbolji debitantski film
                             Niš 75' - Car Konstantin, 1. nagrada za najbolju mušku ulogu Fabijanu Šovagoviću (ex aequo s Ljubom Tadićem za ulogu u Doktoru Mladenu)

Dozvola za prikazivanje: od 10. srpnja 1975.

Izvoz: Bugarska, DR Njemačka, Poljska, Čehoslovačka, Sovjetski Savez, Mađarska, Alžir, Australija

Napomena: Filmografija jugoslovenskog filma 71-75. kao producenta navodi samo Jadran film.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.