Kalvarija film


Godina proizvodnje: 1996

Tehnika: 16mm standard Fuji prebačen na 35mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Maycug, Zvonimir

Sinopsis:
Zarobljen u nesretnom braku, sa odraslom kćeri, putujući harmonikaš (Dubravko Sidor) nalazi ljubav svog života u novinaru (Miran Javorović) kojeg je upoznao u autobusu. Poziva ga kući, u zagorski dvorac u kojem je neka vrsta domara. Novinarova pojava još više razara krhke spone obiteljske svakodnevice njegova starijeg ljubavnika…

Uloge:
Miran Javorović, Vedrana Likan, Roswitha Mir, Mato Pavelić, Dubravko Sidor, Sanja Vujčić

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Zvonimir Maycug

Glazba:

Montaža:

Scenografija:

Kostimografija:

Komentar:
Riječ je o filmu koji spaja ljubavno-erotsku i religioznu tematiku, a tadašnji izbornik Pulskog festivala Mato Kukuljica odbio ga je uvrstiti u program festivala, navodno zbog tehničkih nedostataka, mada je jamačno neku ulogu u tom odbijanju igrala i pornografska reputacija autora filma Zvonimira Maycuga. Kalvarija je imala jednu javnu kino projekciju u zagrebačkom periferijskom kinu Kustošija te je, ne osobito uspješno, distribuirana na domaćem video tržištu.

Unatoč nezamjetnom odjeku u javnosti, Kalvarija je dosad najambiciozniji Maycugov film (i po produkcijskoj razini), koji afirmira svog autora kao zanimljivog predstavnika hrvatske filmske naive. Netipična gay tema, svjesno potiskivanje aktualnih političkih motiva u drugi plan (posljedice domovinskog rata) i kičasto bavljenje erotikom jamče da Maycugov film ima sve šanse steći kultni status.