Fleke film


Godina proizvodnje: 2011.

Trajanje: 94 minute

Tehnika: DCP, HD, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Tardozzi, Aldo

Produkcija:
Barbara Jukopila
Kinoteka

Snimatelj:
Drinovac Darko

Sinopsis:
Djevojke Lana (Iskra Jirsak) i Irena (Nika Mišković) Zagrepčanke su i vršnjakinje koje potječu iz obitelji različitog klasnog i socijalnog zaleđa. Lana je mirna i stabilna cura u skladnom odnosu s brižnim roditeljima (Goran Grgić i Sanja Vejnović), a Irena emotivno i mentalno nestabilna te prilično buntovna djevojka iz bogate, ali disfunkcionalne obitelji. Dok Irena jedne noći, prilikom pokušaja pljačke taksista Ante (Siniša Labrović), slučajno ga ubije hicem iz pištolja, u obližnjem kvartu Lanu i njenog novog dečka Igora (Živko Anočić) u slijepu uličicu doveze taksist Zec (Amar Bukvić), koji dvoje mladih ostavi da u njegovu automobilu vode ljubav. No, Lanino očekivanje romantična odnosa bit će iznevjereno kad je grubi i agresivni Igor neočekivano siluje. Povrijeđena i uplakana ona se skloni u kafić u koji je nakon počinjena ubojstva svratila i Irena, a kad se obje ubrzo nađu u nužniku međusobno će si pomoći da izbjegnu policijske kontrole, a tom prilikom Lana otkrije da Irena ima pištolj. Nakon što zajedno krenu u zagrebačku noć, kroz vožnje taksijima, posjet Ireninoj obitelji i traženje pomoći u bolnici među njima se počne rađati neobično prijateljstvo.

Uloge:
Iskra Jirsak (Lana), Nika Mišković (Irena), Živko Anočić (Igor), Goran Grgić (Lanin otac), Sanja Vejnović (Lanina majka), Filip Križan (Vlado), Franjo Kuhar (Branko), Alen Liverić (doktor Mario), Jan Kerekeš (Zoki), Alan Katić (policajac Luka), Amar Bukvić (taksist Zec), Siniša Labrović (taksist Ante), Nikša Butijer (taksist Mate), Otokar Levaj (taksist Ivica), Marija Škaričić (medicinska sestra), Višnja Babić (taksistica Željka), Ljiljana Bogojević (Manda), Ozren Grabarić (skitnica), Vedran Mlikota (barmen), Draško Zidar (taksist Goran), Robert Ugrina (tramvajac)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Aldo Tardozzi

Glazba:
Luka Zima

Montaža:
Mateo Ilijić

Scenografija:
Damir Gabelica

Kostimografija:
Alena Orović

Komentar:
Temeljena na istinitu slučaju ubojstva zagrebačkog taksista, koje su počinile dvije studentice, egzistencijalna drama s elementima trilera, godine 2012. na beogradskom FEST-u u programu Europa izvan Europe nagrađena je Posebnim priznanjem žirija te iste godine na Međunarodnom filmskom festivalu u Vancouveru ovjenčana i nagradom Rising Star, dugometražni je igrani prvijenac scenarista i redatelja Alda Tardozzija. Film neuredne dramaturgije, staromodne režije te nedovoljno osmišljena i nezaokružena autorskog koncepta svojevrsni je križanac feminističke pustolovne drame Thelma i Louise Ridleya Scotta, od koje preuzima naglašenu feminističku intonaciju, i crne komedije Idiotska noć Martina Scorseseja, od koje baštini epizodnu dramaturšku strukturu. Pohvalno izrazito urbanu priču s izvrsnom animiranom špicom odlikuju vrlo atmosferična fotografija i efektan cjelokupni vizualni dizajn, povremeno intrigantan i sugestivan ugođaj egzistencijalne tjeskobe protagonistica te svrhovita uporaba glazbe. Karakterno profiliranje i psihološko nijansiranje protagonistica trivijalno je i razmjerno plitko, film je dramaturški i narativno zbrkan te s nelogičnostima, sporedni su likovi karikaturalni, a glumačke interpretacije neujednačene; Iskra Jirsak je uvjerljiva, a uloga Nike Mišković pretjerano je energična, a i površna.

Početak prikazivanja: premijerno na pulskom festivalu 19. srpnja 2011. godine, redovni kino-repertoar 26. travnja 2012. godine

Nagrade i festivali:
Pulski filmski festival 2011. godine – Nacionalni program
Motovun Film Festival 2011. godine – Glavni program
FEST 2012. godine – Posebno priznanje žirija u programu Europa izvan Europe
Međunarodni filmski festival u Vancouveru 2012. godine – nagrada Rising Star
Sarajevo Film Festival 2011. godine – Natjecateljski program – igrani film
Međunarodni filmski festival u Varšavi 2011. godine
Skena Up festival u Prištini 2011. godine – program ExYu Generation Next

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.