Sokol ga nije volio film


Godina proizvodnje: 1988

Trajanje: oko 90 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Schmidt, Branko

Produkcija:
Zagreb Film

Snimatelj:
Trbuljak Goran

Sinopsis:
U vrijeme Drugog svjetskog rata tvrdokorni slavonski seoski gazda Šima skriva svog sina Benoša na tavanu, kako bi izbjegao novačenje u vojsku bilo koje od zaraćenih strana. Za Benoša je to velika trauma jer ostaje izoliran od voljene djevojke folksdojčerice, no Šima je neumoljiv. No, kako vrijeme odmiče, a rat se bliži završnoj kulminaciji, Benoša je sve teže sakriti...

Uloge:
Fabijan Šovagović (Šima), Filip Šovagović (Benoš), Ivo Gregurević (ustaša), Kruno Šarić, Nada Subotić, Suzana Nikolić (Benošova djevojka), Mato Ergović, Ivo Fici, Ico Tomljenović, Branka Trlin, Ankica Dobrić, Ljiljana Gener, Slavko Juraga, Zvonko Torjanac, Željko Šestić, Dubravka Crnojević

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Fabijan Šovagović, Branko Schmidt (prema Šovagovićevom istoimenom kazališnom komadu)

Glazba:
Zoran Mulić

Montaža:
Vesna Lažeta

Scenografija:
Stanislav Dobrina

Kostimografija:

Komentar:
Riječ je o prvom hrvatskom i jugoslavenskom filmu u kojem se pojavljuje motiv tzv. križnih putova odnosno likvidacije pripadnika poraženih snaga bez suđenja. Također, film jasno afirmira poziciju svog naslovnog lika o želji za nepripadanjem bilo kojoj ideološko-političko-vojnoj formaciji (pri čemu partizani nisu prikazani s bitno većom naklonošću od suprotstavljenih im vojski), a i uvodi lik 'dobrog' ustaše, čija loša djela ponajprije proizlaze iz izvanjskih okolnosti, a ne kao posljedica neke njegove esencijalne zloće. Tematski svjež i razmjerno provokativan, osobito u hrvatskim filmskim okvirima koji su uvijek bili nešto stegnutiji od onih srpskih, Sokol ga nije volio pati od narativno-dramaturških problema, naročito u završnom dijelu i u posve nerazrađenu odnosu Šime i njegova konja Sokola, odnosu kojem film duguje naslov.

Redatelj je dobitnik nagrade Zlatni vijenac tjednika Studio za režisera debitanta.

Ostale nagrade: Niš 88' - Nagrada za debitantsku ulogu Filipu Šovagoviću (i za film Život sa stricem; ex aequo sa Slobodanom Beštićem za film Kuća pored pruge)

Dozvola za prikazivanje: od 31. ožujka 1988.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.