Putovanje na mjesto nesreće film


Godina proizvodnje: 1971

Trajanje: 94 minute

Tehnika: 35mm standard, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Berković, Zvonimir

Produkcija:
Jadran film

Snimatelj:
Petković Aleksandar

Sinopsis:
Jelena je mlada urbana žena kojoj nepoznati mladić Vlatko u Zagreb donosi vijest da joj je suprug stradao u prometnoj nesreći, te da leži izvan životne opasnosti u splitskoj bolnici. Vlatko joj također priopći da suprug ne želi da ga ona posjeti, nego njegova ljubavnica za koju nije ni znala da postoji. Susretljivost bivšeg supruga Nina neće ublažiti Jelenin šok, a posjet ocu, bivšem političkom moćniku, u umirovljeničkom domu samo će ga pogoršati. Naposljetku, Jelena prihvaća Vlatkovo udvaranje, nesvjesna njegove površnosti i koristoljubivosti...

Uloge:
Ana Karić (Jelena), Rade Šerbedžija (Vlatko), Emil Kutijaro (Jelenin otac Viktor), Nataša Maričić (ljubavnica), Stevo Žigon (Nino)

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Zvonimir Berković

Glazba:
Alfi Kabiljo

Montaža:
Katja Majer

Scenografija:
Željko Senečić, Tanja Frankol

Kostimografija:

Komentar:
U tematiziranju ženskih likova Zvonimir Berković nikad nije imao tako emancipiran i snažno predstavljen karakter poput Jelene u ovom ostvarenju. U Rondu, Ljubavnim pismima s predumišljajem i Kontesi Dori žena je u središtu muške žudnje i/ili fantazije odnosno mistifikacije, no uvijek je sporedan lik i uvijek objekt tzv. muškog pogleda. I ovdje je Jelena predmet muške opservacije (Vlatko je pripovjedač u offu), no i nadasve punokrvan lik (što se za protagonistice Ljubavnih pisma s predumišljajem i Kontese Dore nikako ne bi moglo reći) koji lakoćom zasjenjuje ostale aktere drame. Film možda ponešto pati od ondašnje trendovske eksploatacije alijenacije i patetično poetičnih verbalizacija, no uz superiorni Rondo ostaje najboljim izdankom Berkovićeva opusa i jedan od najistaknutijih hrvatskih filmova sedamdesetih godina.

Dozvola za prikazivanje: od 9. veljače 1971.

Izvoz: Poljska, Finska

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.