Agape film


Godina proizvodnje: 2017.

Trajanje: 75 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Schmidt, Branko

Produkcija:
Hrvatska radiotelevizija, Telefilm

Snimatelj:
Ruljančić Dragan

Sinopsis:
Nekonvencionalni mladi svećenik Miran priprema učenike za sakrament krizme. Jedan od njih je i Goran, maloljetni tinejdžer bez roditelja zahvalan na posebnoj pažnji koju mu Miran posvećuje. Jednog dana u razred dolazi novi učenik, dječak Gabrijel, koji brzo postaje Miranov novi miljenik. Ljubomorni Goran optuži voljenog svećenika da je bio s njim u seksualnom odnosu, nakon čega dolazi do niza nesretnih događaja.

Uloge:
Goran Bogdan, Pavle Čemerikić, Denis Murić, Darija Lorenci Flatz, Nela Kocsis, Dražen Šivak, Emir Hadžihafizbegović, Alan Katić, Robert Ugrina, Ivan Gulin, Ivo Gregurević

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Branko Schmidt, Sandra Antolić, Ivo Balenović, Katarina Zrinka MatijevićBranko Schmidt, Sandra Antolić, Ivo Balenović, Katarina Zrinka Matijević

Glazba:

Montaža:
Hrvoje Mršić

Scenografija:
Damir Gabelica

Kostimografija:
Vedrana Rapić

Komentar:
Agape je kompaktno, izvedbeno intenzivno djelo koje se hrabro bavi provokativnom temom emotivnih nagnuća odraslih osoba prema maloljetnicima. Schmidt je u središte stavio mladog svećenika i vjeroučitelja (Goran Bogdan) koji vozi motocikl velike kubikaže i prijateljski se druži sa svojim učenicima što se pripremaju za krizmu, pritom za neke od njih osjećajući više od prijateljstva. Vrlo je prisan s domskim učenikom Goranom (Denis Murić) koji mu je izrazito privržen, ali s vremenom se zaljubi u vrlo inteligentnog, fragilnog, viscontijevski oblikovanog Gabrijela (Pavle Čemerikić), čime se stvara intrigantan ljubavni trokut. Ono što je hrabro kod Schmidta jest da tu erotsku situaciju promatra vođen idejom da ljubav, ako doista jest ljubav, ne može biti pogrešna. Posve je jasno da je odnos svećenika i domskog štićenika, neovisno o tome sadrži li realiziranu seksualnog dimenziju ili ne (na to se u filmu ne odgovara jer je suštinski irelevantno), oličenje tople i nevine ljubavi gdje se susreću eros i agape. Isto je tako jasno da se svećenik dječački čisto zaljubio u drugog učenika, odnosno da cijelo vrijeme djeluje iz plemenitih pobuda. Kako je Schmdt s pravom naglašavao, vjeroučitelj je dobar čovjek, a jedini mu je grijeh što je drugačiji od onog što represivna društvena dominanta može i želi prihvatiti. Film odlično prikazuje složenost takve ljubavne situacije iako ne ulazi u psihološke finese, a istovremeno je smješta u opipljiv socijalni kontekst rubnog zagrebačkog naselja u kojem Crkva i živopisni političari imaju velik utjecaj, pri čemu se sklonost korupciji takoreći podrazumijeva. Branko Schmidt iznova je demonstrirao redateljsku snagu takoreći od prve do posljednje scene, a posebno se pamti scena odlučujućeg susreta svećenika i Gabrijela na željezničkim tračnicama, te sama završnica s očajničkom vožnjom motorom duboko poniženog i povrijeđenog protagonista.

Početak prikazivanja : redovna (hrvatska) kino distribucija 30. studenog 2017.

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival, 2017. – Zlatna arena za montažu
- Sarajevo Film Festival, 2017.
- Međunarodni filmski festival u Beogradu – FEST, 2018.
- Festival europskog filma u Lecceu, 2018. – Nagrada za najboljeg europskog glumca (Goran Bogdan)
- Festival novog balkanskog filma BaNeFF, Stockholm, 2018. – Nagrada BaNeFF

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.