Marginalci film


Godina proizvodnje: 2022.

Trajanje: 95 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Kerekeš, Ljubomir

Produkcija:
Kerekesh teatar, Keraktiv

Snimatelj:
Dobrenić Fran

Sinopsis:
U zabito zagorsko selo Črevo dolazi ekipa televizije NNHTV (Naša najnovija hrvatska televizija) na čelu s novinarom Silvijem, snimiti reportažu o snalaženju hrvatskog seljaku u Europskoj uniji. Za isti dan seoski načelnik Dragec sazvao je godišnju skupštinu, na kojoj uz njega kao ključni članovi prisustvuju animator kulture Ivek, blagajnica Đurđa i predstavnik (romske) nacionalne manjine Trpimir Oršuš. Poslije skupštine održat će se seoska zabava s recitacijom, narodnom muzikom i puno gemišta.

Uloge:
Draško Zidar, Ljubomir Kerekeš, Mijo Pavelko, Marija Krpan, Jan Kerekeš, Milan Pavlović, Andro Damiš, Ana Begić, Ksenija Marinković, Boris Svrtan, Darko Janeš, Matko Knesaurek, Luka Petrušić, Goran Kosi, Hana Hegedušić

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Ljubomir Kerekeš

Glazba:

Montaža:
Fran Dobrenić

Scenografija:

Kostimografija:

Komentar:
Redateljsko-scenarističko-producentski debi popularnog glumca Ljubomira Kerekeša Ufuraj se i pukni, nastao izvan sistema u nezavisnoj produkciji, bio je veliko iznenađenje 2019. godine. Skupio je 17 i pol tisuća gledatelja u kinima, što je za standarde hrvatske kinematografije respektabilna brojka, tim prije što nezavisno proizvedeni projekti do redovne kino distribucije često i ne stignu, ili u njoj obično ostvare skromne rezultate (doduše, potonje vrijedi i za većinu filmova proizvedenih sredstvima HAVC-a). Drugi film Ljubomira Kerekeša, Marginalci, kombinacija su dugovječne kazalište predstave Skupština Kerekesh teatra i izvorno za film pisane priče o televizijskim novinarima koji dolaze u zagorsko selo Črevo da snime reportažu o kajkavskim seljacima u EU, upravo na dan kad se u selu održava godišnja skupština. Te dvije linije izmjenjuju se zanatski nevješto rabljenom paralelnom montažom, a sastoje se od niza stereotipa na temu nacionalnih manjina (čitaj Roma/Cigana), gejeva, seksualnih radnji i probavnih problema. Obje narativne linije, osobito reportažna, ostaju nedostatno razvijene, a naposljetku se, po zakonima dramaturškog zanata, međusobno spoje, začinjene tučnjavom na zabavi u seoskom domu, što može asocirati i na salunske tučnjave kao čest motiv vesterna. Iako su Marginalci idejno banalni, narativno i stilski nezgrapni te tzv. zahodskim humorom neukusni na ne baš često viđen način, njihovim udarnim iglama, ocu Ljubomiru i sinu Janu Kerekešu, mora se priznati da su glumački dobri u karikaturalnim, ali zabavnim ulogama Roma skupštinara (otac) i gej reportera (sin). Marginalci su u kinima bili još uspješniji od Ufuraj se i pukni: pogledalo ga je više od pedeset tisuća gledatelja, što ga čini jednim od gledanijih hrvatskih kino filmova u 21. stoljeću.

Početak prikazivanja: redovna hrvatska kino distribucija 27. listopada 2022

Nagrade i festivali:

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.