Ðuka Begović film


Godina proizvodnje: 1991

Trajanje: oko 102 minute

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Schmidt, Branko

Produkcija:
Zagreb Film
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Trbuljak Goran

Sinopsis:
Nakon trinaest godina tamnovanja, četrdesetogodišnji Ðuka Begović vraća se u rodno slavonsko selo, gdje majci obeća da će početi nov, častan život. Smisao života nalazi u brizi za kćer Smilju, a radom na polju pokušava odagnati destruktivne misli koje ga obuzimaju. Ipak, sve oko njega podsjeća ga na prošlost i tragičnu sudbinu njegove porodice, koja je bila imućna na početku dvadesetog stoljeća, ali je prodorom kapitalističkih uzusa na selo i raslojavanjem obiteljskih zadruga počela propadati. Tragičnoj sudbini kumovao je i sam Ðuka, čiji je život bio obilježen sukobima s ocem...

Uloge:
Slobodan Ćustić (Ðuka Begović), Fabijan Šovagović (Šima), Asja Potočnjak (Ljubica), Zaim Muzaferija (Ilarija Begović), Mustafa Nadarević (Mata), Urška Hlebec (Jagoda), Filip Šovagović (Ilja), Perica Martinović (Ruža), Zoran Pokupac (Roth), Nataša Ralijan (Smilja), Željko Vukmirica (Andra), Helena Buljan (Mara), Krunoslav Senčić (Ðuka kao dječak), Nikolina Vican (Jagoda kao djevojčica), Nada Gačešić-Livaković (Ciganka Jela) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Fabijan Šovagović, Branko Schmidt (prema pripovijesti Ivana Kozarca)

Glazba:
Zoran Mulić

Montaža:
Vesna Lažeta

Scenografija:
Želimir Zagotta

Kostimografija:
Vjera Ivanković

Komentar:
Ambiciozan pokušaj prikaza obiteljske sage karakteristične za slavonsko selo u prvoj polovici prošlog stoljeća pokleknuo je pred složenim dramaturškim zahtjevima (većina likova i odnosa ostala je tek naznačena), a dodatan teret je mistifikacijsko-patetična koncepcija lika Ðuke data u poznatom kalupu autodestruktivna čovjeka koji silne duševne boli utapa u alkoholu i agresivnim ispadima, da bi naposljetku, sukladno duhu vremena u kojem je film nastao, postao kršćanski obraćenik. Neosporna vrijednost Ðuke Begovića je koloristički odlična fotografija Gorana Trbuljaka.

Nagrade: Pula 92' - Zlatna arena za masku Snježani Tomljanović i Halidu Redžebašiću

Dozvola za prikazivanje: od srpnja 1991.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.