Crveni i crni film


Godina proizvodnje: 1985

Trajanje: 136 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Mikuljan, Miroslav

Produkcija:
Jadran film

Snimatelj:
Pivčević Andrija

Sinopsis:
Kad je Italija 1921. pripojila Istru, ugljenokopno područje Labina postaje strateški važno za novu vlast. Domaće hrvatsko i slovensko stanovništvo razočarano je postupkom kraljevine Jugoslavije, koja ih je prodala strancima. Nagomilani socijalni problemi i sve veći teror Talijana dovode do velikog štrajka rudara na čijem je čelu omiljeni sindikalni vođa Ivan Pippan. Štrajkašima se pridružuje i mladi rudar Ive Blažina, koji se kao komandir crvenih radničkih straža bori kako za rudarsku republiku, tako i za ljubav lijepe Marije Brezac. Iznenadna intervencija talijanske vojske ruši njihove snove, a rezignirani Pippan se predaje. No ne slažu se svi s njegovim postupkom…

Uloge:
Bekim Fehmiu (Da Giozo), Milan Štrljić (Ivan Pippan), Olivera Ježina, Radko Polič, Miodrag Miki Krstović, Davor Jureško (Sicilijanac), Antun Nalis (profašist) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Marija Peakić-Mikuljan

Glazba:
Neven Frangeš

Montaža:
Višnja Štern

Scenografija:
Tihomir Piletić

Kostimografija:

Komentar:
Tipični izdanak revolucionarno-epske poetike, Crveni i crni film je jake ideologizacije, patetike i 'poetskih' ekskursa. Snimljen s vrlo velikim budžetom, izazvao je polemike u javnosti kako zbog nepotrebno utrošena novca na projekt vrlo upitne umjetničke vrijednosti, tako i zbog retuširanja povijesnih činjenica (npr. jedan od vođa pobune, Da Giozo, u filmu pogine, a u stvarnosti je ostao živ).

Nagrade: Pula 85' - Zlatna arena za masku Snježani Tomljenović
                  Niš 85' - Nagrada niškog SIZ-a kulture Milanu Štrljiću za 'najhumaniji lik'

Dozvola za prikazivanje: od 25. lipnja 1985.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.