Nevjera film


Godina proizvodnje: 1953

Trajanje: oko 82 minute

Tehnika: 35mm standard, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Pogačić, Vladimir

Produkcija:
Avala film

Snimatelj:
Jovanović K. Jovan
Majdak Nikola

Sinopsis:
Ivo živi u uvjerenju da mu je majka Jela udovica, i ne sluteći da ju je napustio Niko, u želji da se obogati u Americi, te da je on njegov izvanbračni sin. Kada se Niko nakon dugog izbivanja vrati u domovinu, njemu se dopadne mlada Ane, u koju je Ivo zaljubljen. Jela zaklinje Niku da se vjenčaju i tako osiguraju Ivi budućnost. Ivo, međutim, zbog Ane želi ubiti Nika, ali ga Jela preduhitri…

Uloge:
Marija Crnobori (Jela), Milivoje Živanović (Niko Marinić), Severin Bijelić (Ivo Ledinić), Viktor Starčić (gospar Frane Držić), Milena Vrsajkov-Dapčević (Ane di Gracia), Karlo Bulić (kapetan broda), Rahela Ferari (Mare) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Federativna Narodna Republika Jugoslavija (Narodna Republika Srbija)

Scenarij:
Momčilo Ilić (prema drami Ekvinocio Ive Vojnovića)

Glazba:
Krešimir Baranović

Montaža:
Milada Rajšić-Levi

Scenografija:
Nikola Radanović

Kostimografija:

Komentar:
Adaptacija najpoznatije drame klasike hrvatske moderne Ive Vojnovića jedan je od najambicioznijih pothvata Vladimira Pogačića. Povodom desete godišnjice kinematografije socijalističke Jugoslavije, Nevjera je nagrađena od strane Udruženja filmskih proizvođača Jugoslavije za najbolji film proizveden u razdoblju od 1. siječnja 1953. do 12. ožujka 1955. te za režiju i žensku ulogu (Marija Crnobori - ex aequo s Mirom Stupicom za Stojana Mutikašu).

Dozvola za prikazivanje: od 3. ožujka 1953.

Izvoz: Sovjetski Savez, Mađarska, Bugarska, Čehoslovačka, Rumunjska, Kina, DR Njemačka

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.