Razgovor film


Godina proizvodnje: 2022.

Trajanje: 108 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Sedlar, Dominik

Produkcija:
Croatia film

Snimatelj:
Bjelanović Davor

Sinopsis:
Priča se temelji na stvarnom i jedinom susretu između novoizabranog predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita i poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj, Alojzija Stepinca, koji se dogodio u Zagrebu 4. lipnja 1945. godine.

Uloge:
Caspar Phillipson, Dylan Turner, Vinko Štefanac, Lujo Kunčević, Doris Pinčić, Kruno Bakota

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Dominik Sedlar

Glazba:
Dalibor Grubačević

Montaža:
Denis Golenja

Scenografija:
Ivo Hušnjak

Kostimografija:
Željka Franulović

Komentar:
Treći samostalni redateljski dugometražni igrani rad Dominika Sedlara, kao i prethodna dva snimljen na engleskom jeziku i sa stranim glumcima u glavnim ulogama, fiktivna je i izrazito komorna (re)konstrukcija zbiljskog razgovora koji su početkom lipnja 1945. u rezidenciji na zagrebačkom Tuškancu vodili novi lider obnovljene Jugoslavije, maršal Josip Broz Tito, i zagrebački nadbiskup i vodeća ličnost Katoličke crkve na južnoslavenskom tlu, Alojzije Stepinac. Sedlar je, prema vlastitim riječima, kreirao taj razgovor tako da bude, po njegovom mišljenju, zanimljiv publici, a to u konkretnoj izvedbi znači da je uveo ponešto intimne motivike (Stepinčevu zaručnicu), dok je dominanta razgovora sukob ideopolitičkih stavova po principu općih mjesta lijevog i desnog pogleda na zadanu problematiku. Tito i Stepinac manje su konkretne individue, a puno više glasnogovornici dvaju glavnih ideoloških tabora ondašnje i, još više, današnje Hrvatske. Intimni trenuci, uvedeni putem flešbekova u kojima Doris Pinčić glumi zaručnicu mladog Stepinca, nisu više od sentimentalnog kiča na kakav smo navikli iz radova Dominikova oca, Jakova Sedlara (inače jednog od producenata ovog filma). No misaoni srazovi nisu sasvim nezanimljivi, ponajprije zahvaljujući autorskoj želji da se likovi i njihove ideje ne postave crno-bijelo. Da stvar bude interesantnija, Titova argumentacija većinski je uvjerljivija od Stepinčeve, i uopće Tito, zahvaljujući i tome što ga glumi iskusni i verzirani Caspar Phillipson, ostavlja snažniji dojam od Stepinca kojeg utjelovljuje de facto početnik Dylan Turner. Očita je želja bila da Turner poznatoj Stepinčevoj suzdržanosti doda dozu topline, no postignuto je samo to da je nadbiskup izgubio svoju karizmatičnu stamenost sazdanu upravo na hladnoj distanciranosti. Vjerojatno shvativši da mu je Tito ispao 'predobar', Sedlar u samoj završnici pokušava istaknuti Stepinčev moralni primat, ali čini se da nije siguran da je u tome uspio, pa dodaje i dokumentarni epilog u kojem Tita kritizira iz standardne desne perspektive. Dominiku Sedlaru mora se priznati velik trud oko dinamizacije komorne središnje situacije (uporaba kosih kadrova, igra odrazima, snimanje bližih planova teleobjektivom što rezultira interesantnim optičkim efektima u pozadini), no naposljetku Razgovor ipak ne nudi puno više od estetski i ideološki podnošljive obrade potentnog povijesnog trenutka.

Početak prikazivanja: redovna hrvatska kino distribucija 28. travnja 2022.

Nagrade i festivali:
- Mediteranski filmski festival u Aleksandriji, 2022.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.