Šesti autobus film


Godina proizvodnje: 2022.

Trajanje: 105 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Galić, Eduard

Produkcija:
Missart, Embrio Production

Snimatelj:
Starešinić Filip

Sinopsis:
Olivia je mlada američka novinarka južnoslavenskog porijekla koja 2008. dolazi na područje bivše Jugoslavije, kako bi istražila slučaj navodno nestalog šestog autobusa s ranjenicima iz vukovarske bolnice. U samom Vukovaru zbliži se s nekadašnjim hrvatskim braniteljem Josipom…

Uloge:
Marko Petrić, Zala Đurić, Živko Anočić, Toni Gojanović, Andrej Dojkić, Maša Đorđević, Matija Prskalo, Josipa Anković, Muhamed Hadžović, Filip Mayer, Josip Ledina, Žarko Potočnjak, Ermin Sijamija, Arnaud Humbert, Radoslav Rale Milenković, Ognjen Grabarić, Aleksandra Balmazović, Borko Perić, Đorđe Kukuljica, Dušan Kovačević, Antonio Jakupčević, Rade Vulin, Pavle Matuško

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Dominik Galić (suradnici Eduard Galić, Jure Pavlović)

Glazba:
Ante Gelo

Montaža:
Ivana Fumić

Scenografija:
Miljenko Sekulić

Kostimografija:
Goranka Krpan

Komentar:
Ostvarenje veterana Eduarda Galića, ostvareno u suradnji sa sinom Dominikom Galićem, scenaristom i jednim od producenata, bavi se jednim segmentom tragedije bitke za Vukovar, navodno nestalim šestim autobusom upućenim na Ovčaru s ranjenicima iz vukovarske bolnice. Priča se odvija na dvije vremenske razine, sadašnjoj, smještenoj u 2008., i prošlosnoj, 1991., a povezuje ih lik mlade američke novinarke jugoslavenskog porijekla Olivije (Zala Đurić) koja želi saznati što se dogodilo s naslovnim autobusom, pri čemu joj je glavni izvor mladoliki branitelj Josip (Marko Petrić). Scenarij odbija crno-bijelu podjelu na dobre Hrvate i zle Srbe, i to je najbolje što se o njemu može reći, jer pun je tvrdih dijaloga i papirnatih likova kojima glumci najčešće ne uspijevaju uliti životnost. Tajna koju krije lik novinarke suviše je slaba da bi imala željeni dramaturški učinak, a generalna režija bezlična, što osobito dolazi do izražaja u erotskoj sceni lišenoj erotičnosti iako su njezini akteri mladi i lijepi glumci kakvi su Đurić i Petrić. Ipak, Šesti autobus najbolji je dosadašnji hrvatski film o vukovarskoj tragediji, što je nažalost ponajprije posljedica činjenice da su oni prethodni bili jako slabi, a ne njegove vlastite kvalitete.

Početak prikazivanja: premijerna projekcija 16. srpnja 2022. na Pulskom filmskom festivalu; redovna hrvatska kino distribucija 17. studeni 2022.

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival, 2022.
- Sarajevo Film Festival, 2022.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.