Kako je počeo rat na mom otoku film


Godina proizvodnje: 1996

Trajanje: 97 minuta

Tehnika: 16mm standard prebačen na 35mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Brešan, Vinko

Produkcija:
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Zalar Živko

Sinopsis:
Početkom 1991, kad su vojarne u Hrvatskoj još u rukama JNA koja ne priznaje hrvatsku suverenost, na mali jadranski otok dolazi Blaž Gajski koji želi sina izvući iz tamošnje kasarne JNA. Stanje na otoku je vrlo napeto. Pripadnici lokalne vlasti opsjeli su vojarnu, a mještani ispred nje organiziraju priredbu s pjevanjem i recitacijama, želeći navesti zapovjednika kasarne, majora Aleksu, da se preda zajedno s vojnicima. Aleksa je međutim minirao skladišta u vojarni i prijeti da će čitav otok dignuti u zrak...

Uloge:
Vlatko Dulić (Blaž Gajski), Ljubomir Kerekeš (major Aleksa), Ivan Brkić (Papak), Predrag Vušović, Božidar Orešković (Boris), Ivica Vidović (pjesnik), Matija Prskalo (Aleksina žena Lucija), Goran Navojec, Rene Bitorajac (vojnik s Kosova), Leon Lučev (sin Blaža Gajskog), Senka Bulić (Aleksina ljubavnica) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Ivo Brešan, Vinko Brešan

Glazba:
Mate Matišić

Montaža:
Sandra Botica-Brešan

Scenografija:
Ivica Trpčić

Kostimografija:
Vanda Ninić

Komentar:
Usprkos vizualnom izričaju neprimjerenom velikom platnu (film je snimljen u tv-produkciji i upravo u televizijskim uvjetima recepcije njegov vizualni koncept znatno bolje dolazi do izražaja) te mjestimično odveć letargičnu tonu, ovaj spoj pučke komedije i (patetične) tragedije naišao je na oduševljen prijam publike, pa je s 346 tisuća gledatelja postao najgledaniji hrvatski film u domaćim kinima u devedesetima i jedan od gledanijih uopće. Nagrađen je Velikom nagradom na festivalu u Cottbusu te Zlatnim arenama za režiju, žensku epizodnu ulogu (Matija Prskalo) i kostimografiju u Puli.

Ostale nagrade: Nagrada publike Zlatna vrata Pule

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.