Za ona dobra stara vremena film


Godina proizvodnje: 2018.

Trajanje: 105 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Galić, Eduard

Produkcija:
MissArt

Snimatelj:
Hacek Dario

Sinopsis:
Hrvoje i Borna prijatelji su od djetinjstva. Život je za njih još uvijek igra: cure, utakmice, tulumi. No dolazi vrijeme sazrijevanja, a odluke koje će donijeti odredit će njihove životne puteve i staviti na kušnju njihovo prijateljstvo. Na Balkanu svaka generacija ima svoje razloge za odlazak. Ovo je priča o generaciji uhvaćenoj na prijelazu iz socijalizma u kapitalizam, obilježenom brutalnim ratom.

Uloge:
Karlo Mrkša, Marko Petrić, Andrej Dojkić, Vini Jurčić, Elizabeta Brodić, Filip Sertić, Denis Bosak, Mustafa Nadarević, Ivo Gregurević, Miljenko Brlečić, Ksenija Pajić, Zijad Gračić, Boris Svrtan, Matija Prskalo, Ankica Dobrić, Mia Anočić, Milana Milojević, Pavao Medvešek, Ermin Sijamija, Dragan Despot, Alan Katić, Žarko Potočnjak,

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Dominik Galić

Glazba:
Tomislav Babić

Montaža:
Stjepan Lučić

Scenografija:
Marta Crnobrnja

Kostimografija:
Lidija Sertić

Komentar:
Redateljski povratak Eduarda Galića u 82. godini života nije se pokazao naročito sretnim. Istaknuti televizijski veteran (antologijske tv-serije Nepokoreni grad i Putovanje u Vučjak) s dugo godina zaboravljenim, a onda naknadno prepoznatim vrhunskim kino debijem Crne ptice iz davne 1967., svoj je četvrti dugometražni film Za ona dobra stara vremena snimio u nezavisnoj produkciji prema scenariju sina Dominika (i producent filma). Stereotipna verbalizacija loših socijalnih uvjeta koje se kamerom baš i ne prikazuje, uglavnom rutinski pogled na mlade kao više-manje tipične 'dečke iz kvarta' te svođenje ženskih likova na funkcionalni dodatak onih muških, idu u red glavnih mana filma koji ipak posjeduje stanovitu energiju i poneku zanimljivu crtu. Nositelji glavnih uloga, Karlo Mrkša i Marko Petrić kao nihilistični i površni zavodnik te njegov nešto ozbiljniji prijatelj, solidni su u debitantskim rolama.

Početak prikazivanja: redovna (hrvatska) kino distribucija 31. siječnja 2019.

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival, 2018.
- Vukovar Film Festival, 2018.
- Festival glumca, Vinkovci, 2018.
- Mostar Film Festival, 2018.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.