Nikoletina Bursać film


Godina proizvodnje: 1964

Trajanje: oko 100 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Bauer, Branko

Produkcija:
Jadran film

Snimatelj:
Blažina Branko

Sinopsis:
Majka narodnog heroja Nikoletine Bursaća vodi na mjesnom trgu zamišljeni dijalog sa spomenikom svog poginulog sina. Iskrsavaju prizori iz Nikoletinina bojevanja: njegovo pristupanje partizanima - zajedno sa susjedom Jovicom Ježom, susret s malom Židovkom Ernom koja je jedina preživjela pokolj u selu, stalne svađe ali i prijateljstvo s komandantom Pirgom i komesarom Zlatkom, poznanstvo s Curetkom, s kojom ne uspijeva započeti ljubavnu vezu…

Uloge:
Dragomir Pajić (Nikoletina Bursać), Milan Srdoč (Jovica Jež), Olga Vujadinović (bolničarka Branka), Milutin Mirković (komandant Pirgo), Koima Balić (Curetak), Martin Sagner (komesar Zlatko), Kruno Valentić (Jankelija), Dušan Tadić, Zaim Muzaferija, Ljudevit Galic, Antun Nalis i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Bogdan Jovanović, Branko Bauer, Krešo Golik (prema romanu Doživljaji Nikoletine Bursaća Branka Ćopića)

Glazba:
Vladimir Kraus-Rajterić

Montaža:
Blaženka Jenčik

Scenografija:
Branko Hundić

Kostimografija:
Branko Cerovac, Branko Soldo

Komentar:
Nakon fragmentarnog i funkcionalnog koketiranja s modernističkom psihologizacijom u izvanredno primljenom filmu Licem u lice, Branko Bauer u sljedećem je ostvarenju, adaptaciji popularnog romana Branka Ćopića, intenzivnije prionuo modernističkom izričaju, ponajprije na planu vizualizacije i psihologizacije, ali i epizodična kompozicija može se shvatiti kao modernistički odjek. Pokazalo se da je veliki majstor klasične naracije nevičan umnogome drugačijoj poetici, a uz to je razigran humorni sloj romana u filmu uvelike izgubljen (povremeno zamijenjen za Bauera netipičnom patetikom). Nikoletina Bursać tako je navjestio krizu u autorovom opusu.

Dozvola za prikazivanje: od 19. studenog 1964.

Izvoz: DR Njemačka

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.