Doći i ostati film


Godina proizvodnje: 1965

Trajanje: oko 100 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Bauer, Branko

Produkcija:
Jadran film
Avala film

Snimatelj:
Blažina Branko

Sinopsis:
U potrazi za boljim životnim uvjetima, trojica seljaka - Radovan, Jeremija i Gaša, dolaze u veliki grad. Najstariji među njima, Jeremija, nikako se ne može uklopiti u novu sredinu, dok najmlađi, Gaša, ulazi u turbulentnu ljubavnu vezu s djevojkom Snežanom. Radovan pak počne pohađati večernju školu i najbolje od njih trojice uklapa se u novo okružje...

Uloge:
Vojislav Nikčević (Jeremija), Dragomir Bojanić (Radovan), Kole Angelovski (Gaša), Mija Aleksić (Ðorđe), Pavle Vuisić (Mileta), Mirjana Talevska (Snežana), Marija Kohn (Ðorđeva žena), Milena Jelić i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska/Socijalistička Republika Srbija)

Scenarij:
Gordan Mihić, Ljubiša Kozomara

Glazba:
Tomislav Simović

Montaža:
Katja Majer

Scenografija:
Veljko Despotović

Kostimografija:

Komentar:
Doći i ostati jedan je od tri filma (druga dva su Nikoletina Bursać i Četvrti suputnik) kojima se Branko Bauer, po mišljenju najvećeg dijela kritike neuspjelo, pokušao uklopiti u dominantne modernističke tokove šezdesetih. Također, riječ je o jednom od prvih realiziranih scenarija tandema Mihić - Kozomara, kasnije afirmiranog suradnjom sa Živojinom Pavlovićem. Na festivalu u Puli film je nagrađen Srebrnom arenom kao treći najbolji film te Zlatnom arenom za najbolju glazbu.

Ostale nagrade: Pula 65' - Nagrada CK Saveza omladine Jugoslavije i lista Mladost Koletu Angelovskom

Dozvola za prikazivanje: od 10. srpnja 1965.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.