Kad čuješ zvona film


Godina proizvodnje: 1969

Trajanje: 92 minute

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Vrdoljak, Antun

Produkcija:
FRZ - Centar filmskih radnih zajednica SR Srbije (kasnije Centar film)
Filmska radna zajednica (Zagreb)

Snimatelj:
Vodopivec Frano

Sinopsis:
Komunistički intelektualac Vjeko dolazi iz Zagreba na mjesto političkog komesara banijskog partizanskog odreda, uglavnom sačinjenog od lokalnih srpskih seljaka. Vjeko i komandant Gara, također lokalni srpski seljak, dvojica su posve oprečnih ljudi, no vremenom će se senzibilizirati jedan na drugog. U banijskom kraju sukobi se uglavnom vode između domaćih katoličkih (hrvatskih) i pravoslavnih (srpskih) seljaka, a kulturalnoj slojevitosti pridonosi i poneki musliman. Dok pokušava uvesti organizaciju u partizanske redove i naviknuti se na ruralne životne uvjete, Vjeku salijeću uspomene na Zagreb i suprugu...

Uloge:
Boris Buzančić (Vjeko), Pavle Vuisić (Gara), Boris Dvornik, Ivica Vidović, Fabijan Šovagović, Branka Vrdoljak (Vjekina supruga), Vanja Drach, Antun Nalis, Izet Hajdarhodžić, Branko Špoljar i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska/Socijalistička Republika Srbija)

Scenarij:
Antun Vrdoljak (prema motivima Ratnog dnevnika Ivana Šibla)

Glazba:
Anđelko Klobučar

Montaža:
Radojka Tanhofer

Scenografija:
Željko Senečić

Kostimografija:

Komentar:
Debitantski redateljski dugometražni projekt Antuna Vrdoljaka donio je prekretnicu u žanr partizanskog filma u Hrvatskoj i šire. Zasnovan na dnevničkim zapisima nekadašnjeg partizanskog političkog komesara, generala Ivana Šibla, film odiše autentičnošću na svim razinama, pruživši umjesto mitskih prikaza tzv. narodnooslobodilačke borbe izvanredno opipljiv realistički ugođaj, koji uključuje i sjajno, prirodno balansiranje humora i tragike. Vrhunski glumački nastupi pridonose dojmu kako je riječ o jednom od ključnih izdanaka partizanskog žanra hrvatske i jugoslavenske kinematografije. Dvije godine kasnije Vrdoljak je snimio svojevrsni nastavak U gori raste zelen bor, podjednako kvalitetan film nastao prema istom predlošku.

Nagrade:
Pula 69' - Zlatna arena za mušku ulogu Borisu Dvorniku (ex aequo s filmom Most)
                  Zlatna arena za kameru Frani Vodopivcu (ex aequo s Događajem
                  Nagrada Jelen tjednika VUS
                  Zlatni vijenac tjednika Studio Antunu Vrdoljaku kao najuspješnijem debitantu (ex aequo s Borom Draškovićem i Želimirom Žilnikom)
Moskva 69' - Velika srebrna medalja
Niš 69' - Plaketa Ćele kula (2. nagrada) Borisu Dvorniku

Dozvola za prikazivanje: od 5. veljače 1969.

Izvoz: Poljska, Bugarska, Mađarska, Rumunjska, Sovjetski Savez, DR Njemačka

Napomena: Filmografija jugoslovenskog filma 66-70. kao producenta navodi i beogradski Servis za organizovanje proizvodnje i prometa filmova.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.