San o ruži film


Godina proizvodnje: 1986

Trajanje: 85 minuta

Tehnika: 35mm standard, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Tadić, Zoran

Produkcija:
Zagreb Film
FRZ - Centar filmskih radnih zajednica SR Srbije (kasnije Centar film)

Snimatelj:
Trbuljak Goran

Sinopsis:
Valent je radnik iz noćne smjene koji jedva prehranjuje obitelj. Jednom prilikom, vraćajući se s posla, svjedoči gangesterkom obračunu ispred lokalne mesnice te uzima torbu s novcem i pištoljem koja je ostavljena na mjestu događaja. Mesar koji je povezan s kriminalcima ubrzo shvati da je Valent uzeo novac te počne pritisak na nj...

Uloge:
Rade Šerbedžija (Valent), Iva Marjanović (Valentova supruga), Ljubo Zečević (Valentov prijatelj), Fabijan Šovagović (mesar), Anja Šovagović (mesarova kći), Vlatko Dulić (kriminalac), Mario Vuk (Valentov sin), Tomislav Gotovac (konobar)

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska/Socijalistička Republika Srbija)

Scenarij:
Pavao Pavličić

Glazba:
Alfi Kabiljo

Montaža:
Vesna Kreber

Scenografija:
Ante Nola

Kostimografija:
Lada Gamulin

Komentar:
Ugođajno ambijentiran, sa snažnim tumačima glavnih uloga, San o ruži je film koji propituje moral u delikatnim situacijama, oslanjajući se na, prije svega američku i francusku, filmsku tradiciju sa samosvojnim stamenim pojedincem u središtu narativa. Ponešto zbrzan rasplet, nedovoljno podroban prikaz odnosa među likovima i ugođaju neprimjerena glazba smanjuju opći dojam, no ipak je riječ o dojmljivu uratku koji jasno zbori o društvenoj stratifikaciji u socijalizmu, napose statusu radnika (u nominalno radničkoj, samoupravnoj državi). Na festivalu u Puli film je nagrađen Zlatnom arenom za fotografiju.

Ostale nagrade: Pula 86' - Nagrada filmske kritike Milton Manaki za režiju (ex aequo sa Stoletom Popovim za film Srećna nova 49)
                              Vrnjačka Banja 86' - 2. nagrada za scenarij
                              Niš 86' - Velika povelja Radi Šerbedžiji
                              Bitolj 86' - Zlatna plaketa za kameru

Dozvola za prikazivanje: od 10. lipnja 1986. (Centar film - 7. svibnja 1986.)

Izvoz: SR Njemačka

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.