Djeca sa CNN-a film


Godina proizvodnje: 2022.

Trajanje: 86 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Bukvić, Aida

Produkcija:
Kreativna De Kultura, Panglas

Snimatelj:
Ahmetašević Edib

Sinopsis:
Poslije pada Srebrenice, gdje je izgubio oca i dva brata, Dino se kao izbjeglica nastanio u Zagrebu. Danas je Dino 22-godišnjak, radi kao ulični čistač i živi kao podstanar. Njegov život promijenit će dolazak Dore, nove sustanarke. Oboje će uskoro saznati da dijele srodnu bolnu sudbinu.

Uloge:
Amar Bukvić, Iva Mihalić, Mirela Brekalo Popović, Robert Budak, Fuad Ahmetašević, Dragan Despot, Sreten Mokrović, Muhamed Hadžović, Siniša Popović, Damir Lončar, Vladimir Posavec-Tušek, Anja Đurinović, Iva Jerković, Enes Vejzović, Mia Melcher, Aman Bukvić

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska, Bosna i Hercegovina

Scenarij:
Amir Bukvić, Aida Bukvić

Glazba:
Nikša Bratoš

Montaža:
Elvedin Zorlak

Scenografija:
Miljenko Sekulić

Kostimografija:
Gabrijela Krešić

Komentar:
Filmski redateljski debi kazališne redateljice Aide Bukvić bazira se na istoimenoj kazališnoj predstavi iz 2005. godine, kad je prema tekstu Amira Bukvića postavljena u Pozorištu mladih Sarajevo. Tri godine poslije dobila je i svoju zagrebačku inačicu u produkciji Histriona i s novim glumačkim parom, Amarom Bukvićem i Ivom Mihalić, u glavnim ulogama, a ponovo ju je režirala kći Amira Bukvića i sestra Amara Bukvića, Aida Bukvić. Petnaestak godina kasnije, s istim glavnim glumcima, Aida je režirala filmsku verziju, čije su glavne slabosti školski scenarij s pretjeranim, do patetike dovedenim simbolizmom te nedostatno kvalitetne interpretacije nekih članova glumačkog ansambla (Amar Bukvić koji zapada u patetičnost i Sreten Mokrović koji preglumljuje). Bolje strane filma su mjestimično dinamična kamera s povremeno ugođajnom fotografijom i tradicionalno kvalitetna izvedba glavne glumice Ive Mihalić.

Početak prikazivanja: premijerna projekcija 13. studenog 2021. na Međunarodnom teatarskom festivalu u Sarajevu; redovna hrvatska kino distribucija 19. svibnja 2022.

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival, 2022.
- Sarajevo Film Festival, 2022.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.