Goli čovik film


Godina proizvodnje: 1968

Trajanje: 99 minuta

Tehnika: 35mm standard, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Gluščević, Obrad

Produkcija:
Jadran film

Snimatelj:
Jovičić Nenad

Sinopsis:
U dalmatinskom gradiću, djevojka radi kao sluškinja kod mjesnog plemića. Jedne noći, čitavo je susjedstvo vidjelo kako je «goli čovik» skočio s njezina prozora. Iste noći plemić umire. Sluškinja rađa dijete, no nitko ne zna tko mu je otac. Mjesni učitelj, koji živi u toj kući, zaljubljuje se u djevojku. Ona se odlučuje udati za njega i otkriti mu tajnu o «golom čoviku»…

Uloge:
Vera Čukić, Karlo Bulić, Ljubiša Samardžić, Rade Marković, Antun Nalis, Pavle Minčić, Josip Marotti, Dragutin Dobričanin, Milan Srdoč i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Ranko Marinković (prema ideji Obrada Gluščevića)

Glazba:
Nikica Kalogjera

Montaža:
Katarina Stojanović

Scenografija:
Veljko Despotović

Kostimografija:

Komentar:
Završni dio svoje mediteranske humorne trilogije (prva dva filma trilogije su Lito vilovito i Čovik od svita) Obrad Glušćević ostvario je u scenarističkoj suradnji s hrvatskim književnim klasikom Rankom Marinkovićem, polučivši osebujan, intonacijski (koleba između 'vesele' groteske i ozbiljne drame s tragičnim elementima) i kvalitativno neujednačen film, koji međutim nedvojbeno svjedoči o intrigantnoj autorskoj osobnosti čiji rad svakako zaslužuje pozornost.

Dozvola za prikazivanje: od 19. srpnja 1968.

Izvoz: Mađarska, DR Njemačka

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.