Ljetnikovac film


Godina proizvodnje: 2018.

Trajanje: 74 minute

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Čučić, Damir

Produkcija:
Spiritus Movens

Snimatelj:
Poljak Boris

Sinopsis:
Vojin, slijepi snimatelj dokumentarnih radiodrama, poziva protagoniste svojih radova da mu se pridruže u hotelu na osami. Sezona je prošla i mjesto je gotovo sasvim prazno. Tijekom intimnih razgovora Vojin i njegovi gosti upuštaju se u arheološko putovanje ruševinama svojih traumatičnih djetinjstava.

Uloge:
Vojin Perić, Marina Redžepović, Damir Radić, Krunoslav Heidler

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Damir Čučić (suradnici, potpisani kao koscenaristi, Vojin Perić, Marina Redžepović, Damir Radić, Krunoslav Heidler)

Glazba:
Goran Štrbac

Montaža:
Slaven Zečević

Scenografija:
Jana Piacun (rekviziti)

Kostimografija:
Morana Starčević

Komentar:
Niskobudžetna nezavisna produkcija, drugi je dugometražni igrani film Damira Čučića koji je na igranom dugom metru debitirao 2012. Pismom ćaći, iznenađujućim pobjednikom Pulskog filmskog festivala te godine. Kao i Pismo ćaći, i Ljetnikovac se u znatnoj mjeri temelji na autobiografskim trenucima, ovog puta autora Čučića i nekih od glumaca/protagonista (Perić, Heidler), odnosno na dokumentarnoj građi. Film je komponiran kao triptih sa sukcesivnom izmjenom likova s kojima glavni i okvirni karakter Vojin razgovara za potrebe svoje radio emisije, pri čemu je sam Vojin, zajedno s izoliranim mjestom zbivanja (neimenovani hotel Trakošćan) i motivima traume u djetinjstvu odnosno ranoj mladosti, integrativni čimbenik strukture. Sukladno svom hibridnom, igrano-dokumentarnom rodovskom identitetu, film je sniman bez formalnog scenarija, tj. kao scenoslijed s uglavnom improviziranim dijalozima, zbog čega su glumci na špici potpisani kao koscenaristi.

Početak prikazivanja: svjetska premijera na festivalu FID Marseille u Međunarodnoj konkurenciji 11. srpnja 2018; ograničena (hrvatska) kino distribucija 16. prosinca 2018.

Nagrade i festivali:
- Međunarodni filmski festival u Marseilleu – FID Marseille, 2018.
- Dokufest Prizren, 2018.
- Pančevo Film Festival, 2018.
- Human Rights Film Festival, Zagreb, 2018.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.