Broj 55 film


Godina proizvodnje: 2014.

Trajanje: 104 minute

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Milić, Kristijan

Produkcija:
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Pivčević Mirko

Sinopsis:
Kasno je ljeto 1991. godine i skupina hrvatskih vojnika, pripadnika A satnije 155. brigade Hrvatske vojske, predvođena zapovjednicima Mirom (Alan Katić) i Božom (Dražen Mikulić), dobije zadatak provjeriti stanje u selu Kusonjama za koje se sumnja da je pod kontrolom četnika. Nakon što u nevješto dorađenu oklopnom transporteru priđu nadomak selu gdje ugledaju stariju seljanku, oružjem slabo opremljeni i ratovanju nevični momci među kojima su i racionalni Tomo (Goran Bogdan), smireni Crni (Marko Cindrić), odlučni Pero (Marinko Prga), nešto stariji Đero (Darko Milas) i ostali zaključit će da je selo slobodno i da se u njega može ući. No, to će se pokazati kao pogrešan zaključak jer dečki ne znaju da im je u selu pripremljena zamka i da će se, kad ubrzo zađu među kuće, naći u bezizalznoj i smrtonosnoj klopci. Okruženi mnogo bolje naoružanim četnicima i lokalnim stanovništvom, momci će biti prisiljeni skloniti se i zabarikadirati u napuštenoj kući s brojem 55.

Uloge:
Goran Bogdan (Tomo), Marko Cindrić (Crni), Alan Katić (Miro), Jan Kerekeš (Kruno), Darko Milas (Đero), Dražen Mikulić (Božo), Marinko Prga (Pero), Slaven Španović (Marko), Ivan Ožegović (Mali), Alen Liverić (Izviđač), Samir Vujčić (Zapovjednik), Hrvoje Vladisavljević (Andro), Slaven Knezović (Zvonko), Asim Ugljen (Vinko), Neven Aljinović-Tot (Korni), Toni Bobeta (Hans), Damir Cvijić (Gargi), Sven Gorjanc (Miki), Domagoj Janković (Dugi)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Ivan Pavličić

Glazba:

Montaža:
Veljko Segarić

Scenografija:
Damir Gabelica

Kostimografija:
Vedrana Rapić

Komentar:
Godine 2014. na pulskom festivalu ovjenčana Velikom Zlatnom arenom za najbolji film te Zlatnim arenama za režiju, scenarij, montažu, scenografiju, kostimografiju, masku i specijalne efekte, ratna drama na Vukovar Film Festivalu iste godine proglašena najboljim filmom temeljena je na istinitim događajima. Žanrovskom filmu usmjerenu redatelju Kristijanu Miliću žanr ratnog filma najbolje leži, a posrijedi je u tehničkom i u velikoj mjeri u redateljskom smislu impresivno ostvarenje koje sve adute polaže na (ratnu) akciju i shematično no efektno kroz istu tu akciju profilirane likove i njihove mačizmom i militarizmom obilježene odnose. Obilježja djela nerijetko su virtuozno režirani žestoki prizori borbe, učinkovito minimalističko uvođenje petnaestak izdvojenijih likova i njihovo profiliranje isključivo kroz akciju i međusobna dobrodušna prepucavanja, ekonomičnu naraciju bez trenutka praznoga hoda te redom sjajne glumačke interpretacije. Posrijedi je djelo dojmljiva vizualnog prosedea dijelom ostvarena i uporabom filtera, većinom vrlo pregledne i primjereno energične režije te sa za standarde domaće kinematografije dotad neviđenim specijalnim efektima i kaskaderskim akrobacijama. Odlukom da pripadnike neprijateljske strane prikaže isključivo kao hordu prljavih i besprizornih spodoba koje neprestano nadiru iz svih smjerova, Milić ne samo što daje posvetu Carpenterovu remek-djelu Napad na policijsku postaju br. 13, nego i uspijeva izbjeći izrazitije odnosno očitije i doslovnije ideološke interpretacije i pripisivanja političkih konotacija.

Početak prikazivanja: premijerno 20. srpnja 2014. godine na Pulskom filmskom festivalu, redovita kino-distribucija 20. studenog 2014. godine;

Nagrade i festivali:
Pulski filmski festival 2014. godine – Velika Zlatna arena za najbolji film, Zlatne arene za najbolju režiju, scenarij, montažu, scenografiju, kostimografiju, masku i specijalne efekte
Vukovar Film Festival 2014. godine – najbolji igrani film
Raindance Film Festival 2014. godine
Sarajevo Film Festival 2014. godine
Međunarodni filmski festival Crne noći u Talinu 2014. godine

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.