Dvostruki obruč film


Godina proizvodnje: 1963

Trajanje: oko 90 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Tanhofer, Nikola

Produkcija:
Jadran film

Snimatelj:
Pinter Tomislav

Sinopsis:
U jesen 1941., grupa ilegalaca spašava iz logora uhapšene komuniste Tomu i Pavla. Ilegalac Petar treba ih prebaciti do partizanskih jedinica, ali ih putem presreće ustaška patrola, koja sprovodi u grad uhapšenog partizana Krileta. Patrola je savladana, Krile oslobođen, a Petar se odvaja od njih i ugovara sastanak kod obližnjeg šumskog gradilišta, gdje ih čeka «veza» za partizane. Na dogovorenom mjestu Tomo i njegova grupa ne nalaze ni Petra ni «vezu». Unatoč tome što je na tjeralici, Tomo odlazi u obližnju krčmu, ne bi li doznao što se dogodilo. Vlasnik krčme Marko prepoznaje Tomu i prijavljuje ga ustaškom funkcionaru Krešimiru Liscu, koji je odsjeo kod njega. Lisac hapsi Tomu i pokušava ga prebaciti u grad, međutim, Pavle i Krile su u zasjedu i onemogućuju bilo kome da napusti krčmu. U krčmi napetost raste: Marko prisiljava svog pomoćnika Malog da pomogne Liscu, što konobarica Marija ne odobrava. Tu je i zagonetni Dugi, za kojeg se ne zna na čijoj je strani…

Uloge:
Severin Bijelić (Tomo), Bert Sotlar (Krešimir Lisac), Pavle Vuisić (Marko), Hermina Pipinić (Marija), Stojan Aranđelović (Dugi), Davor Antolić (Mali), Velimir Živojinović (Pavle), Boris Dvornik (Krile), Antun Nalis (Kuhar) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Ivo Štivičić

Glazba:
Dragutin Savin

Montaža:
Radojka Tanhofer

Scenografija:
Vladimir Tadej

Kostimografija:

Komentar:
Nakon Osmih vrata, Nikola Tanhofer još jednom se ogledao u žanru psihološkog akcijskog ratnog trilera, s tim da su ovdje akcijski elementi naglašeniji. Napeta priča, vrlo precizna redateljska izvedba i uvjerljivi glumački nastupi glavni su aduti filma. Zanimljiv scenarij Ive Štivičića diskretno deideologizira žanr uvođenjem motiva plaćeništva, koji će nešto kasnije postati pomodan prodorom špageti vesterna.

Dozvola za prikazivanje: od 16. travnja 1963.

Izvoz: Kuba, Kanada, SAD, DR Njemačka, Francuska, Švicarska, Belgija, Kongo, Luksemburg, Kongo, Maroko, Alžir, Tunis, Mali, Mauritanija, Nigerija, Ruanda, Obala Bjelokosti, Togo, Dahomej, Kamerun, Senegal, Čad, Gabon, Francuska Guyanne, Guadelupe, Martinique, Haiti, Reunion, Kampućija, Vijetnam, Bugarska, Sovjetski Savez, Singapur, Malezija, Hong Kong, Gornja Volta, Nova Kaledonija, Djibuti, Indonezija, Poljska

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.