Imena višnje film


Godina proizvodnje: 2015

Trajanje: 83 minute

Tehnika: boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Schmidt, Branko

Produkcija:
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Ruljančić Dragan

Sinopsis:
Sredovječni Slavko (Ivo Gregurević) i njegova supruga Kata (Nada Đurevska) bračni su par porijeklom iz BiH koji se vraća u svoju kuću stradalu u ratu i obnovljenu uz novčanu pomoć njihova sina Marka (Goran Bogdan). Dok Slavko polako osigurava opskrbu vodom i ostalo nužno za život, te planira obnovu nekadašnjih aktivnosti i podizanje novog voćnjaka, Kata u njemu priželjkuje jedno drvo višnje čijim bi plodovima spravljala kolače. Tijekom godine dana Katino će se ponašanje početi mijenjati, ona će postajati sve više odsutnija i izgubljena, a zaborav imena nekih ljudi i obavljanja određenih radnji s vremenom eskalirat će njenom sve izraženijom demencijom i općom izgubljenošću. Slavkove će reakcije najprije biti grubost i otresitost, no kad shvati težinu promjene Katina zdravlja počet će mijenjati odnos prema njoj.

Uloge:
Ivo Gregurević (Slavko), Nada Đurevska (Kata), Goran Bogdan (Marko), Mesud Dedović (Vahio), Josip Lukić (Slavko), Mijo Lukić (Ismet), Ivan Magud (Mladić s traktora)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska

Scenarij:
Josip Mlakić

Glazba:

Montaža:
Vesna Lažeta, Hrvoje Mršić

Scenografija:
Ivana Škrabalo

Kostimografija:
Lena Andrijević

Komentar:
Godine 2015. na pulskom festivalu ovjenčana Zlatnim arenama za scenarij i montažu, psihološka egzistencijalna drama redatelja Branka Schmidta snimljena je prema scenariju pisca i scenarista Josipa Mlakića. Karakterno i psihološki razmjerno iznijansiranu priču o supružnicima čiji odnos dramski uslojava pojava bolesti autori učinkovito smještaju u tradicionalni patrijarhalni okvir, s mužem kao dominantnim te snagom volje obilježenim i suprugom kao pasivnim i submisivnim likom, te s rodno jasno podijeljenim poslovima. Vrline filma su sugestivno kreirano ozračje autentične ruralne svakodnevice, atmosferična fotografija, uspjelo korištenje prirodnih i zadanih lokacija, povremeno uspjelo ozračje meditativnosti i poetičnosti te vrlo raspoložene i uvjerljive glumačke interpretacije. Motiv dementnosti i nastupajuće Alzheimerove bolesti kod supruge nedostatno je elaboriran i doima se artificijelnim, te je opterećen odveć doslovnim simbolizmom, a cjelini nedostaje izraženijeg epskog zamaha.

Početak prikazivanja: premijerno na 62. pulskom festivalu 18. srpnja 2015. godine, redovita kino-distribucija 28. lipnja 2016. godine

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival 2015. godine - Zlatne arene za scenarij i montažu
- Vukovar Film Festival - festival podunavskih zemalja 2015. godine - Posebno priznanje žirija
- Festival istočnoeuropskog filma u Cottbusu 2015. godine - Nagrada ekumenskog žirija
- Avvantura Film Festival Zadar 2015. godine - Najbolja glumica u sekciji Europske koprodukcije (Nada Đurevska)
- Međunarodni filmski festival u Moskvi 2015. godine
- Splitski filmski festival / Međunarodni festival novog filma 2015. godine
- Festival mediteranskog filma u Bruxellesu 2015. godine

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.