Nizvodno od sunca film


Godina proizvodnje: 1969

Trajanje: 95 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Škubonja, Fedor

Produkcija:
Filmski studio Titograd
Dunav film (Beograd)

Snimatelj:
Sekulović Aleksandar

Sinopsis:
Mlada učiteljica dolazi u zabačeno planinsko selo kako bi preuzela nastavu. To je njezino prvo zaposlenje, pa joj tim teže pada što prva iskustva stiče u sredini koja joj je potpuno strana. Selo nema ni škole, pa između vlasti i seljaka izbija sukob kada započne sječa državne šume, kako bi se izgradila školska zgrada. Istodobno, odnose u selu neprestano zaoštravaju trzavice dva posvađena roda…

Uloge:
Dina Rutić, Olivera Marković, Aleksandar Gavrić, Boro Begović, Dragomir Bojanić Gidra, Jovan Janićijević Burduš, Zlatko Madunić, Veljko Mandić, Dušan Tadić, Jože Zupan i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Srbija/Socijalistička Republika Crna Gora)

Scenarij:
Stanislava Borisavljević

Glazba:
Dušan Radić

Montaža:
Kleopatra Harisijades

Scenografija:
Miodrag Mirić

Kostimografija:

Komentar:
Polazeći od motiva mlade učiteljice iz njihovog velikog svjetskog uspjeha, srednjemetražnog dječjeg filma Izgubljena olovka, Fedor Škubonja i njegova supruga Stanislava Staša Borisavljević razvili su sugestivnu priču o prvim iskustvima mlade učiteljice u izoliranoj seoskoj sredini. Film je trijumfirao na festivalu u Puli, gdje je nagrađen Velikom zlatnom arenom za najbolji film te Zlatnim arenama za najbolju režiju i scenarij te je istaknut kao primjer poticajnog filmskog usmjerenja, nasuprot sve subverzivnijim ostvarenjima tzv. crnog vala. Privlačna i darovita Dina Rutić, koja je pozornost stekla malim no zapaženim debijem u Prometeju s otoka Viševice Vatroslava Mimice, u Nizvodno od sunca osvarila je vrhunac svog malog glumačkog opusa.

Ostale nagrade: Pula 69' - Nagrada Kekec za scenarij
                              Niš 69' - Treća nagrada (plaketa Ćele kula) Jovanu Janjićijeviću
                                                 Specijalna nagrada Dragomiru Bojaniću

Dozvola za prikazivanje: od 10. srpnja 1969.

Izvoz: Bugarska, Mađarska, DR Njemačka, Sovjetski Savez, Čehoslovačka, Australija, Alžir 

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.