Živi i mrtvi film


Godina proizvodnje: 2007.

Trajanje: 90 minuta

Tehnika: 35 mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Milić, Kristijan

Produkcija:
Hrvatska radiotelevizija
Mainframe Production
Ministarstvo kulture Federacije Bosne i Hercegovine
Ministarstvo kulture Republike Hrvatske
Olimp produkcija
Porta produkcija
UMA Produkcija

Snimatelj:
Marković Dragan

Sinopsis:
Predio Crnih voda i Grobnog polja u Bosni i Hercegovini mjesto je na kojem će se povijest na gotovo identičan tragičan način ponoviti s razmakom od pola stoljeća. Naime, tim se područjem 1993. godine kreće vojna postrojba HVO-a, čiji je pripadnik i mirni Tomo (Filip Šovagović). Dok se sa svojim suborcima, među kojima su i grubi Mali (Marinko Prga), robusni Vijali (Velibor Topić), cinični Ćoro (Slaven Knezović) i nesigurni Robe (Borko Perić), povlači iz okupirane zone, Tomo se sjeća svoga pokojnog djeda Martina (također Filip Šovagović). On je ratne 1943. bio ustaša koji se sa svojom jedinicom također nalazio na tom teritoriju. U borbama sa četnicima i partizanima, u postrojbi kojom je zapovijedao arogantni satnik Dane Boro (Robert Roklicer), Martinovi su suborci bili i Musliman Ferid (Enes Vejzović) i šutljivi Stojan (Izudin Bajrović).

Uloge:
Filip Šovagović (Martin / Tomo), Velibor Topić (Vijali), Enes Vejzović (Ferid / vojnik Armije BiH u kolibi), Izudin Bajrović (Stojan), Slaven Knezović (Ćoro), Marinko Prga (Mali), Borko Perić (Robe), Robert Roklicer (ustaški satnik Dane Boro), Miro Barnjak (Ivo), Božidar Orešković (Zapovjednik), Ljubomir Jurković (Semin), Zvonko Zečević (domobranski natporučnik Knez), Nino Sorić (Pejo), Nermin Omić (Masni / Domobran)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska, Bosna i Hercegovina

Scenarij:
Miro Barnjak, prema romanu "Živi i mrtvi" Josipa Mlakića

Glazba:
Andrija Milić

Montaža:
Goran Guberović

Scenografija:
Kemal Hrustanović

Kostimografija:
Vedrana Rapić

Komentar:
Ratna drama redatelja Kristijana Milića uspjela je adaptacija nagrađivanog istoimenog romana Josipa Mlakića, na festivalu u Puli 2007. godine nagrađena Zlatnim arenama za najbolju režiju, sporednu mušku ulogu (Borko Perić), glazbu, montažu, kameru i specijalne efekte, kao i posebnim Zlatnim arenama za dizajn zvuka i ton, te ovjenčana nagradom Zlatna kamera 300 na Međunarodnom festivalu filmske kamere u Bitolju a godinu kasnije nagradom Europa izvan Europe na beogradskom FEST-u i nagradom Hudi maček na Grossmannovu festivalu filma i vina u Ljutomeru. Mlakićevoj angažiranoj (anti)ratnoj prozi, na koju su prema piščevim riječima ponajviše utjecala djela Mihaila Bulgakova i Milana Kundere, Milić pristupa iznimno pedantno, sugestivno dočaravajući mračno i depresivno ozračje romana, kao i prikaz metafizičke dimenzije rata s ponavljanjem tragičnih sudbina protagonista. Milić uglavnom zaokruženo, redateljski vrlo kompetentno, dramaturški pregledno i unatoč pomalo nezgrapnome fantastičnom epilogu mjestimice nadahnuto, stilski i vizualno dojmljivo te s osloncem na vrlo uspjele glumačke interpretacije izmjenjuje dvije fabularne linije, ekonomično no efektno profilira velik broj protagonista, ali i naglašava književnikove stavove o besmislenosti ratovanja, ponavljanju povijesti i neumitnom tragičnom usudu svih sudionika ratova na području nekadašnje Jugoslavije tijekom devedesetih godina.

Početak prikazivanja: premijerno 20. srpnja 2007. godine na Pula Film Festivalu, redovita distribucija 07. veljače 2008. godine

Nagrade i festivali:
Filmski festival u Puli 2007. godine – Zlatne arene za režiju, sporednu mušku ulogu, kameru, montažu, glazbu i specijalne efekte, Posebne Zlatne arene za dizajn zvuka i ton;
Međunarodni festival filmske kamere Bitolj 2007. godine – glavna nagrada Zlatna kamera 300
FEST 2008. godine – nagrada Europa izvan Europe
Grossmannov festival filma i vina 2008. godine – glavna nagrada Hudi maček

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.