Prezimiti u Riu film


Godina proizvodnje: 2002

Trajanje: 90 minuta

Tehnika: Super 16mm Kodak prebačen na 35mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Žmegač, Davor

Produkcija:
Maxima film
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Trbuljak Goran

Sinopsis:
Bivši hrvatski vojnik, a sad besprizorni beskućnik Grga dobiva pismo od kćeri Monike iz Njemačke da će ga posjetiti u Zagrebu. Kako bi se pred Monikom prikazao u što boljem svijetlu, Grga uz pomoć dvojice prijatelja beskućnika i bravara provali u otmjeni zagrebački stan, pokvarivši tako račune nasilnom kriminalcu koji taj stan koristi za jednonoćne seksualne provode. Mlada Monika ubrzo shvati da joj se otac nalazi u sumnjivoj situaciji, a na vlastitoj koži osjetit će njegove nerješene račune iz prošlosti sa starim suborcima i novije s kriminalcima...

Uloge:
Mustafa Nadarević (Grga), Leona Paraminski (Monika), Sven Medvešek (Mali), Ranko Zidarić (kriminalac), Žarko Savić (Grgin prijatelj beskućnik), Enes Vejzović (mladi beskućnik), Zvonimir Torjanac (bravar provalnik), Saša Anočić, Vera Zima i dr.

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Davor Žmegač

Glazba:
Dalibor Pavičić

Montaža:
Braco Podvorec

Scenografija:
Mladen Ožbolt

Kostimografija:
Ruta Knežević

Komentar:
Preuzimajući osnovicu priče iz filmova Franka Capre Dama za jedan dan i Šešir pun čuda, Davor Žmegač ostvario je društveno-kritički uradak obiteljske i (po)ratne motivike karakteristične za njegov opus. Spoj naturalističkog prosedea i melankolično-poetskih ekskursa nije uspjelo izveden, a i motivacija likova nije jača strana filma nagrađenog na festivalu u Puli Zlatnim arenama za glavnu žensku ulogu, glazbu, scenografiju i kostimografiju.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.