Rani snijeg u Münchenu film


Godina proizvodnje: 1984

Trajanje: 90 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Žižić, Bogdan

Produkcija:
Zvezda film (Novi Sad)
Makedonija film (Skoplje)
Jadran film
FRZ München
FRZ - Centar filmskih radnih zajednica SR Srbije (kasnije Centar film)

Snimatelj:
Trbuljak Goran

Sinopsis:
Jugoslavenski gastarbajter Lovrić naporni rad u Njemačkoj uvijek je smatrao 'privremenim' te nikada nije odustao od nauma da se vrati u domovinu kad zaradi dovoljno da osigura starost sebi i ženi te budućnost sinu, rođenom u Njemačkoj, za kojeg gradi kuću i radionicu u zavičaju. Ali, njegov 20-godišnji sin Ivica, koji već 16 godina živi u Njemačkoj, ne želi se vratiti, štoviše odluči se vjenčati Njemicom Hannelore...

Uloge:
Drago Grgečić-Gabor (Ivica Lovrić), Pavle Vuisić (stari Lovrić), Ute Fiedler (Hannelore), Relja Bašić, Uwe Gurtler i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska/Socijalistička Republika Srbija/Socijalistička Republika Makedonija/Socijalistička Autonomna Pokrajina Vojvodina)

Scenarij:
Goran Massot

Glazba:
Ozren Depolo

Montaža:
Martin Tomić

Scenografija:
Želimir Zagotta

Kostimografija:

Komentar:
Sedam godina nakon filma Ne naginji se van, Bogdan Žižić ponovo se posvetio temi gastarbajterstva, stavljajući ovaj put u središte generacijski jaz roditelja i djece. Vizualno impresivan, snažne glumačke izvedbe Pavla Vuisića i dramatskog naboja, Rani snijeg u Münchenu dobar dio kritike, usprkos nekim scenarističko-psihološkim stereotipovima, smatra najboljim Žižićevim ostvarenjem. Na Pulskom festivalu film je nagrađen Zlatnom arenom za fotografiju.

Ostale nagrade: Pula 84 - Posebno priznanje za ulogu Utte Fiedler

Dozvola za prikazivanje: od 25. svibnja 1984.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.