Dom film


Godina proizvodnje: 2018.

Trajanje: 71 minuta

Tehnika: DCP, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Pleić, Dario

Produkcija:
Filmski kolektiv, Sekvenca, Embrio Production, F&ME

Snimatelj:
Zelić Igor

Sinopsis:
Prekrasno je nedjeljno jutro. Ona se budi i gleda ga kako ukrcava zadnje komade namještaja u kamion. Dok njihova sedmomjesečna beba mirno spava, njih dvoje broje zadnje sate u svojem domu, stanu koji su naslijedili od njezina oca, čekajući deložaciju. Budućnost je nesigurna, ali izbor pred njima jednostavan je. Moraju odlučiti hoće li prihvatiti nepravdu ili joj se oduprijeti. Dok napetost raste, njih dvoje bore se da spase svoj odnos, svoju obitelj, svoju ljubav.

Uloge:
Judita Franković, Mislav Čavajda, Katarina Baban, Sara Mozer, Filip Vidoković, Nikša Butijer, Alen Liverić

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska, UK

Scenarij:
Dario Pleić

Glazba:
Alen Sinkauz, Nenad Sinkauz

Montaža:
Maida Srabović, Danijel Pejić

Scenografija:
Dubravko Đuran

Kostimografija:
Lea Krpan, Katarina Zaninović

Komentar:
Autor podcijenjenog trilerskog krimića s erotskim elementima Nije sve u lovi, Dario Pleić se u svom drugom dugometražnom radu okreće drami u užem smisli riječi, priči koja ima snažan socijalni kontekst (deložacija tročlane obitelji), no zapravo je svojevrsna studija intimnog ljubavnog odnosa dvoje ljudi (utjelovljuju ih Judita Franković i Mislav Čavajda) u vremenskoj perspektivi. Priča nudi odmake od linearne naracije, ali ono čime film ponajprije izaziva respekt jest dosljedno provedena koncepcija oslonjena na sugestivnu vizualnost (direktor fotografije Igor Zelić) ostvarenu kontrastiranjem bijelih i crnih, odnosno tamnih površina i monokromatizmom u minimalističkom ambijentu. U tako izgrađenoj atmosferi Judita Franković dobiva dostatan prostor za realizaciju upečatljivog psihološkog profila, a Mislav Čavajda funkcionalno je podupire, pri čemu su njihove zajedničke scene seksa među uvjerljivijima u našem suvremenom filmu. Nažalost i drugo Pleićevo dugometražno igrano ostvarenje, nastalo kao i prvo u nezavisnoj produkciji, nepravedno je naišlo na kritičko potcjenjivanje – na Pulskom festivalu potpuno je zaobiđeno kod dodjela nagrada.

Početak prikazivanja: premijera u glavnom programu Pulskog filmskog festivala 15. srpnja 2018.

Nagrade i festivali:
- Pulski filmski festival, 2018.
- Filmski festival u Taormini, 2018.
- Filmska revija mladeži i Four River Film Festival, Karlovac, 2019.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.