Josephine film


Godina proizvodnje: 2002

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Grlić, Rajko

Produkcija:
Motovun Film Festival
Indigo Filmproduktion
Fame Film & Music Ent. (Njem.)
Bride Films (Brit.)

Snimatelj:
Trninić Slobodan

Sinopsis:
Jan je skroman proizvođač sira iz češke provincije s nepogrešivim okusom za tu vrstu hrane. Godine 1991. putovnice su konačno postale dostupne svima. Tu činjenicu Jan koristi da bi ispunio očev san i otišao na zapad: namjera mu je da upozna tamnoputu djevojku koja sliči legendarnoj Josphine Baker i provede s njom noć. Stiže u Hamburg i završi u javnoj kući «Hollywood», gdje postaje zatočenikom vlasnika, bivšeg glumca i makroa Spikea. Jan se zaljubi u Al, plesačicu iz Istočne Njemačke, koja radi u Spikeovu lokalu…

Uloge:
Miroslav Vladyka (Jan), Maria Schrader (Al), Giancarlo Esposito (Spike), Tery Ferman (Josephine), Marina Anna Eich (Plesačica)

Zemlja proizvodnje:
Savezna Republika Njemačka/Velika Britanija/Republika Hrvatska

Scenarij:
Koraljka Meštrović (po filmskoj priči Rajka Grlića i Alexa Königsmarka)

Glazba:

Montaža:
Andrija Zafranović, Marco Pav D'Auria

Scenografija:
Matthias Müsse, Martin Maly

Kostimografija:
Carola Rauin

Komentar:
Prvi film Rajka Grlića nakon desetak godina igranofilmske redateljske apstinencije 'zagubio' se u producentskim zavrzlamama. Naime njemačka tvrtka koja je producirala film u međuvremenu je otišla u stečaj, pa je film bilo nemoguće distribuirati; njegova jedina javna projekcija u nas održana je 2002. godine na Motovun film festivalu, a reakcije kritike bile su suzdržane.

Film je iste godine ušao u selekciju 40 filmova Europske filmske akademije na osnovu kojih se određuju nominacije za Europske filmske nagrade.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.