Josephine film


Godina proizvodnje: 2002

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Grlić, Rajko

Produkcija:
Motovun Film Festival
Indigo Filmproduktion
Fame Film & Music Ent. (Njem.)
Bride Films (Brit.)

Snimatelj:
Trninić Slobodan

Sinopsis:
Jan je skroman proizvođač sira iz češke provincije s nepogrešivim okusom za tu vrstu hrane. Godine 1991. putovnice su konačno postale dostupne svima. Tu činjenicu Jan koristi da bi ispunio očev san i otišao na zapad: namjera mu je da upozna tamnoputu djevojku koja sliči legendarnoj Josphine Baker i provede s njom noć. Stiže u Hamburg i završi u javnoj kući «Hollywood», gdje postaje zatočenikom vlasnika, bivšeg glumca i makroa Spikea. Jan se zaljubi u Al, plesačicu iz Istočne Njemačke, koja radi u Spikeovu lokalu…

Uloge:
Miroslav Vladyka (Jan), Maria Schrader (Al), Giancarlo Esposito (Spike), Tery Ferman (Josephine), Marina Anna Eich (Plesačica)

Zemlja proizvodnje:
Savezna Republika Njemačka/Velika Britanija/Republika Hrvatska

Scenarij:
Koraljka Meštrović (po filmskoj priči Rajka Grlića i Alexa Königsmarka)

Glazba:

Montaža:
Andrija Zafranović, Marco Pav D'Auria

Scenografija:
Matthias Müsse, Martin Maly

Kostimografija:
Carola Rauin

Komentar:
Prvi film Rajka Grlića nakon desetak godina igranofilmske redateljske apstinencije 'zagubio' se u producentskim zavrzlamama. Naime njemačka tvrtka koja je producirala film u međuvremenu je otišla u stečaj, pa je film bilo nemoguće distribuirati; njegova jedina javna projekcija u nas održana je 2002. godine na Motovun film festivalu, a reakcije kritike bile su suzdržane.

Film je iste godine ušao u selekciju 40 filmova Europske filmske akademije na osnovu kojih se određuju nominacije za Europske filmske nagrade.