Ti mene nosiš film


Godina proizvodnje: 2015

Trajanje: 159 min

Tehnika: DCP, video, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Juka, Ivona

Produkcija:
Vertigo | Emotionfilm
Sloane Film Production
4Film

Snimatelj:
Oljača Mario

Sinopsis:
Senzibilna Dora (Helena Beljan) desetogodišnja je zagrebačka djevojčica koja mašta o karijeri nogometnoga menadžera, a uzor u tome joj je Zdravko Mamić čiji lik i djelo temeljito proučava. Njezina otuđena majka Lidija (Nataša Janjić) šminkerica je u sapunici Zatočenici ljubavi, a otac Vedran (Goran Hajduković) je sitni kriminalac i diler koji se nakon odslužene kazne zatvora vraća obitelji u kojoj je i Dorin mlađi brat Jan (Juraj Dabić). Producentica sapunice Zatočenici ljubavi emotivna je Nataša (Nataša Dorčić), žena u petom mjesecu trudnoće nezadovoljna brakom s markantnim suprugom Marinom (Sebastian Cavazza), odnosom koji će se početi raspadati nakon njegova preljuba s Lidijom i srčanog udara tijekom seksualnog odnosa. Redateljica sapunice je neurotična Ives (Lana Barić), žena sklona manično-depresivnim stanjima koja se na poslu svakodnevno nosi s glumačkim i inim taštinama, te skrbi o Alzheimerovom bolešću pogođenom ocu Ivanu (Vojislav Brajović), nekadašnjem dirigentu koji se sve češće gubi i ne prepoznaje kći. Svi likovi se povremeno susreću, a njihove se priče dodiruju.

Uloge:
Lana Barić (Ives), Nataša Dorčić (Nataša), Nataša Janjić (Lidija), Helena Beljan (Dora), Vojislav Brajović (Ivan), Sebastian Cavazza (Marin), Goran Hajduković (Vedran), Filip Križan (Filip), Kruno Šarić (Natašin otac), Juraj Dabić (Jan), Vedran Mlikota (Aljoša), Ana Begić (Sunci), Hrvoje Barišić (Marko), Linda Begonja (Glumica), Jasna Bilušić (Doktorica), Matija Čigir (Huligan br. 1), Blaženka Barišić Radoš (PR žena), Vanja Ćirić (Žena s kolicima), Nenad Cvetko (Susjed), Asja Jovanović (Skripterica), Josip Katalenić (Albert), Hrvoje Kečkeš (Hrvojev prijatelj), Kruno Klabučar (Doktor Darko), Slavica Knežević (Producentica), Nikša Kušelj (Mladi Ivan), Otokar Levaj (Liječnik glumac), Nikša Marinović (Daniel), Maja Petrin (Asistentica), Doris Šarić-Kukuljica (Edita)

Zemlja proizvodnje:
Hrvatska, Slovenija, Srbija

Scenarij:
Ivona Juka

Glazba:

Montaža:
Vladimir Gojun

Scenografija:
Film Marketing, Limes Design, Art Centar, Vladimir Đurović, Ivan Ivan

Kostimografija:
Ivana Zozoli Vargović

Komentar:
Godine 2015. na pulskom festivalu ovjenčana Zlatnim arenama za glazbu, kameru i vizualne efekte te nagradom Breza za najbolju debitanticu (Helena Beljan), feminizirana egzistencijalna drama za ulogu u kojoj je Lana Barić nagrađena na FEST-u 2016. godine dugometražni je igrani prvijenac scenaristice i redateljice Ivone Juke. Film zahtjevne postprodukcije koji je nastajao gotovo tri i pol godine odlikuje stavljanje naglaska na intimne drame većinom dojmljivo i prilično suptilno psihološki profiliranih protagonistica različitih obiteljskih zaleđa i životnih dobi, koje su predočene redom odličnim glumačkim interpretacijama, uz potiskivanje elaboriranja meta-odnosa filmske realnosti i fikcije koji je pohvalno zadržan u kontekstu i na dijelom simboličkoj razini. Riječ je o sigurno, nadahnuto i s mnogo ljubavi prema likovima režiranom filmu čije se dramske i narativne niti vode i isprepleću iznimno pregledno te s izraženim osjećajem za ritam i mjeru, kojem ne smeta ni poneko skretanje u banalnost i nepotrebne detalje, uz povremeno posezanje za također nepotrebnom melodramatičnošću. Sugestivnosti i emocionalnoj snazi cjeline pridonosi i uporaba kamere iz ruke s mnoštvom krupnih i blizih planova, posezanje za biblijskom i kataklizmičkom simbolikom kamenja u čak tri navrata ne doima se napadnim, a posljedica sjajnog rada s glumcima je i u pravilu nenametljiva i vrlo učinkovita poetičnost.

Početak prikazivanja: redovita kino-distribucija 25. svibnja 2015. godine

Nagrade i festivali:
Pulski filmski festival 2015. godine – Zlatne arene za glazbu, kameru i vizualne efekte, nagrada Breza za najbolju debitanticu (Helena Beljan)
29. Filmski Festival Herceg Novi 2015. godine – Zlatna mimoza za najbolju režiju
Avvantura Film Festival Zadar 2015. godine – Najbolji film u sekciji Prvi i drugi film
Festival srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma LET'S CEE 2015. godine – nagrada za najbolji film
Međunarodni filmski festival FEST 2016. godine – najbolje glumačko ostvarenje u kategoriji manjinskih koprodukcija (Lana Barić)
United International Film Festival 2016. godine – nagrada za najbolji strani film
Međunarodni filmski festival u Karlovim Varima 2015. godine – natjecateljski program East of the West 
Sarajevo Film Festival 2015. godine
Festival slovenskog filma 2015. godine
CinEast – Festival srednjeeuropskog i istočnoeuropskog filma 2015. godine
Međunarodni filmski festival Tofifest 2015. godine
Mostra europskog filma u Segoviji 2015. godine
Indijski međunarodni filmski festival 2015. godine
Međunarodni filmski festival u Chennaiju 2016. godine
Međunarodni filmski festival u Santa Barbari 2016. godine
Međunarodni filmski festival u Bangaloreu 2016. godine
Međunarodni filmski festival u Sofiji 2016. godine
Međunarodni filmski festival u Clevelandu 2016. godine

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.