Zimovanje u Jakobsfeldu film


Godina proizvodnje: 1975

Trajanje: 108 minuta

Tehnika: 16mm standard prebačen na 35mm, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Bauer, Branko

Produkcija:
Radiotelevizija Beograd
Neoplanta Film
CFS Košutnjak
Avala film

Snimatelj:
Blažina Branko

Sinopsis:
Drugi svjetski rat, Vojvodina. Dvojica dječaka, Milan i Raša, upućena su iz partizanskog odreda u selo, da tamo prezime. Raša se međutim usput razboli pa Milan odlazi u obližnje njemačko, folksdojčersko selo, gdje se zaposli kao sluga kod uglednog gazde Jakoba Jeriha. Noću Milan potajno njeguje Rašu u kolibi na rubu obližnje močvare, a nakon nekog vremena uspije ga sakriti u štaglju gazde Jeriha. Jerihu se sviđa Milanova radišnost i spreman ga je posvojiti, ali njegov rođak i pomoćnik time nije nimalo sretan, jer je sam računao da će naslijediti Jeriha...

Uloge:
Slavko Štimac (Milan Maljević), Slobodan Perović (Jakob Jerih), Svetislav Goncić (Raša), Ljubica Ković (Marta, Jakobova žena), Milan Srdoč (Jakobov rođak), Mihajlo Janketić, Toma Kuruzović i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Srbija/Socijalistička Autonomna Pokrajina Vojvodina)

Scenarij:
Arsen Diklić, Branko Bauer

Glazba:
Vojislav Simić

Montaža:
Branka Čeperac

Scenografija:
Vlastimir Gavrik

Kostimografija:
Zagorka Stojanović

Komentar:
Nakon neuspjeha svojih filmskih projekata iz sredine i druge polovice šezdesetih, Branko Bauer vratio se žanru dječjeg filma s kojim je i započeo opus. Premda Zimovanje u Jakobsfeldu i njegov nastavak Salaš u Malom Ritu (oba filma su 'nusprodukt' silno popularne tv-serije Salaš u Malom Ritu) nisu, poput ranih Baurovih radova (Sinji galeb, Milioni na otoku), 'čisti' dječji odnosno dječje-omladinski filmovi, u oba su ključni likovi dječaka koji se opasno nadmudruju s arhetipskim neprijateljem - inteligentnim Nijemcem. Zimovanje u Jakobsfeldu u tom je smislu manje uspjelo ostvarenje, jer dok je protivnik dječaka u Salašu u Malom Ritu inteligentni ali i okrutni gestapovac Šicer, ovdje takvog protivnika-negativca zapravo nema, nego glavni lik Milan poprilično nemoralno izigrava gazdu Jeriha, koji mu je pružio posao, dom i sigurnost, i čak ga bio spreman posvojiti i ostaviti mu u nasljedstvo najveći dio svog imanja, pri čemu autori podrazumijevaju ispravnost Milanovih upitnih postupaka. Na festivalu u Puli film je nagrađen Velikom srebrnom arenom za drugi najbolji film, Zlatnom arenom za najbolji scenarij i nagradom publike Jelen.

Ostale nagrade: Pula 75' - Diploma žirija Slavku Štimcu
                             Niš 75' - Velika povelja žirija Slobodanu Peroviću
                                            Nagrada Večernjeg lista Slavku Štimcu
                                            Nagrada žirija publike Slavku Štimcu kao najpopularnijem glumcu

Dozvola za prikazivanje: od 17. srpnja 1975.

Izvoz: Bugarska, Rumunjska, Sovjetski Savez, Mađarska, Izrael, Mozambik, Australija

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.