Živa istina film


Godina proizvodnje: 1972

Trajanje: 77 minuta

Tehnika: 16mm standard prebačen na 35mm, c/b

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Radić, Tomislav

Produkcija:
Radiotelevizija Zagreb
Filmski autorski studio (FAS)

Snimatelj:
Novak Dragutin

Sinopsis:
Glumica Božidarka neuspješno traži posao, a u čekanju glumačke šanse sjeća se svog teškog djetinjstva ratnog siročeta, odlazi na zabave s prijateljima... Naposljetku dolazi i na razgovor kod voditelja Teatra &td Vjerana Zuppe...

Uloge:
Božidarka Frait, Roza Rosoci, Vesna Veselić, Zlatica Dubravčić, Irena Uhl, Verica Podolšak, Zdenka Livajić, Inge Grandić, Vjeran Zuppa, Stipe Bilobrk, Branko Supek, Branko Ivanda, Astrid Turina, Mira Wolf, Marlena Hohnjec, Ignac Pavković i dr.

Zemlja proizvodnje:
Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija (Socijalistička Republika Hrvatska)

Scenarij:
Tomislav Radić

Glazba:

Montaža:
Maja Filjak-Bilandžija

Scenografija:
Tomislav Radić

Kostimografija:

Komentar:
Živa istina je prvi i, do dvadesetpet godina kasnije nastala ostvarenja Mondo Bobo Gorana Rušinovića, jedini hrvatski dugometražni igrani film koji je crpio iz bogatog i svježeg nasljeđa američkog (njujorškog) neovisnog filma i godarovskog novovalnog ogranka, pozivajući se na Godardovu maksimu o esencijalno važnom prepletanju dokumentarnog i igranog. Film, snimljen u ultraniskobudžetnim uvjetima, rađen je u dokumentarističkoj maniri tzv. filma-istine odnosno direktnog filma, Božidarka Frait zapravo glumi samu sebe, a sličan je slučaj i s ostalim glumcima/likovima u filmu. Na festivalu u Puli Živa istina nije uvrštena u natjecateljski nego u prateći program, što je izazvalo proteste kritičara, pa je naposljetku Božidarka Frait, mimo pravilnika, nagrađena Zlatnom arenom za najbolju žensku ulogu. Riječ je o jednom od najboljih hrvatskih filmova sedamdesetih godina i jednom od najboljih hrvatskih debitantskih dugometražnih igranih filmova uopće.

Ostale nagrade: Pula 72' - Srebrni vijenac tjednika Studio za najboljeg redatelja debitanta
                              Niš 72' - Carica Teodora, 1. nagrada za najbolju žensku ulogu

Dozvola za prikazivanje: od 14. srpnja 1972.

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.