Priča iz Hrvatske film


Godina proizvodnje: 1991

Trajanje: oko 100 minuta

Tehnika: 35mm widescreen, boja

Filmski rod: Igrani film


Režija:
Papić, Krsto

Produkcija:
Urania film
Hrvatska radiotelevizija

Snimatelj:
Vrdoljak Vjekoslav

Sinopsis:
Nakon sloma masovnog pokreta 1971., student Ilija Barić mora napustiti zemlju zbog svog političkog uvjerenja, a njegov otac Luka gubi posao i odlazi na rad u Njemačku. Nakon Titove smrti 1980. javljaju se nova politička gibanja, ali i represija je još snažna. To na svojoj koži osjeti čak i desetogodišnji Ivan, Ilijin brat, koji je zaljubljen u vršnjakinju Marinu, kćerku šefa policije i tvrdokorna komunista Andrije. Početkom devedesetih uspostavlja se demokratski izabrana vlast, a dojučerašnji komunist Andrija stavlja joj se na raspolaganje. Dok je prije branio Marini da se viđa s Ivanom, sad nema ništa protiv njihove veze, no Luka je sad taj koji nakon bolnih gubitaka žene i starijeg sina ne želi ući u rodbinske odnose s preobraćenikom Andrijom...

Uloge:
Ivo Gregurević (Luka Barić), Mustafa Nadarević (Andrija), Robert Belinić (Ivan Barić kao dječak), Dragan Despot (Ilija Barić), Zoja Odak (Marija Mare Barić, Lukina žena), Vedrana Međimorec (Andrijina žena), Ana Mamić (Marina kao djevojčica), Kristijan Ugrina (Ivan Barić kao mladić), Maja Ružić (Marina kao djevojka), Nada Abrus (Gertrude Schmidt) i dr.

Zemlja proizvodnje:
Republika Hrvatska

Scenarij:
Mate Matišić, Krsto Papić

Glazba:
Urban Koder

Montaža:
Robert Lisjak

Scenografija:
Mario Ivezić

Kostimografija:
Jasna Novak

Komentar:
Poticajna tema koja je na primjeru dviju paradigmatskih hrvatskih obitelji - komunističke i nacionalističke, trebala prikazati složeno stanje društvenih odnosa u Hrvatskoj i težinu prevladavanja političkih i inih razlika. Prvi dio filma kojim dominira suigra malog Roberta Belinića i Ive Gregurevića bolji je, dok je drugi u kojem lik odraslog Ivana postaje marginalan slabiji. Režijskoj izvedbi Krste Papića nedostaje izražajnosti, no ipak je na Pulskom festivalu nagrađena Zlatnom arenom, koja je pripala i Zoji Odak za najbolju žensku epizodnu ulogu.

Ostale nagrade: Pula 92' - Vjesnikova nagrada publike Jelen

Nadopunjavanje informacija

Ukoliko primjetite netočne informacije ili pak imate ideju kako bi se ovu bilješku moglo unaprijediti, svakako nam javite.